YouTube skinuo emisiju koja ismijava Kolindu i policiju

Screenshot: YouTube

POSLJEDNJA epizoda Prime Timea koju radi dio ekipe poznatog satiričnog portala News Bar Domagoj Zovak i Borna Sor, pod nazivom "Čokolinda i tvornica skandala", naprasno je skinuta s You Tubea servisa.

Emisija se bavila temama kako hrvatska policija protjeruje Nigerijce, korupcijom na Adventu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, izjavama predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te trošenjem 50 milijardi kuna na modernizaciju vojske i to u vrijeme dok prosvjeduju roditelji njegovatelji.

Emisija je skinuta nakon prigovora korisnika o govoru mržnje, a ekipa iz Prime Timea koji se emitira na televiziji N1, već je uložila žalbu, u kojem se od You Tubea servisa traži povratak "skinute" emisije.

Tako satira funkcionira

"Nema govora o govoru mržnje. To je satira i uvijek je satira. Ako u emisiji zvučimo kao rasisti, šovinisti, nacionalisti i ksenofobi, to je sve u službi izrugivanja i kritike baš takvih ljudi. Tako satira funkcionira - hiperbola i metafora", kaže Domagoj Zovak iz Prime Timea, dodajući kako ne želi biti paranoičan, no prije pet godina News Bar je bio pod DDoS napadom večer uoči predizborne šutnje, kad je Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila na predsjednički izborima.

Napad je završio onog trenutka, priča Zovak, kada su birališta bila zatvorena. Sada bi osim "fora" na račun Čokolinde, sporna mogla biti i bijela kukuljica koja se koristila kako bi se gledateljima Prime Timea objasnilo postupanje hrvatske policije prema mladim Nigerijcima koji su se našli u Bosni i Hercegovini.

Bilo je bitno da se ugasi

"Nosio sam KKK kukuljicu u emisiji, ali tako da kritiziran i sprdam MUP i njihov tretman Nigerijaca. No očigledno neki ili ne razumiju kontekst satire ili su iskoristili prvo što im je izgledalo zgodno kako bi nas ugasili", kaže na kraju Zovak.

Kako je vidljivo iz opomene YouTubea, emisija je skinuta nakon prijave korisnika da se u videu koristi govor mržnje. Nije vidljivo tko je Prime Time i prijavio.

"Opomene zbog kršenja smjernica zajednice izriču se kad članovi YouTube zajednice ili naša inteligentna tehnologija za prepoznavanje označe sadržaj na YouTubeu radi slanja na pregled i naši timovi za pregled odluče da sadržaj nije u skladu s našim smjernicama zajednice", stoji u pravilima YouTubea. Na takvu odluku moguće se i žaliti, a moguća su tri ishoda.

Na udaru cenzure

YouTube može vratiti uklonjeni sadržaj i ukloniti opomenu. Druga mogućnost je da se video vrati, no uz dobno ograničenje, odnosno oznaku +18. Treća mogućnost je da se žalba odbije, a u tom slučaju opomena ostaje na snazi, a videozapis će ostati uklonjen s web lokacije.   

New Bar je satirično portal,  a cilj mu  je na zabavan način, izmišljanjem vijesti, ukazati na stvarne probleme u društvu. Podsjetimo kako je News Bar imao emisiju na HRT-u "Montirani proces", da bi 2016. godine naprasno skinuta s programa HTV-a. Toj odluci prethodila je cenzura kada je naprasno skinuta emisija u kojoj je bio skeč s ustašom antisemitom. Tadašnje vodstvo na čelu sa Sinišom Kovačićem objavilo je kako scenarij skeča "potiče i širi mržnju odnosno diskriminaciju te antisemitizam i ksenofobiju".

I dalje traje proces s Bujancem

Povod skeču pod nazivom "Židovi će pokoriti svijet" bio je govor Ante Kovačevića na Saboru HSP-a dr. Ante Starčevića, na kojem je istaknuo kako se Hrvati moraju ponašati kao Židovi jer "Židovi cijene svoje vojnike i u stanju su sravniti čitav svijet". Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus u tom skeču nije vidio ništa sporno, a iza Newsbarovaca stalo je i Hrvatsko novinarsko društvo. Službeno Prisavlje kasnije je tvrdilo kako im je serijal preskup, no bilo je svima jasno kako tada tek ustoličena vlast nije mogla podnijeti satiru na svoj račun.

Dio ekipe News Bara vratio se na male ekrane u sklopu programa N1 televizije s emisijom Prime Time. Prime Time je emisija, kažu nam, gdje se ne izmišljaju vijesti, osim skečeva i zezanja na aktualnu situaciju no fokus je komentiranju aktualnih vijesti

Podsjetimo i da dalje traje proces žalbe nakon što je voditelj Bujice Velimir Bujanec nepravomoćno dobio spor protiv News Bara zbog članka "Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura". Sud je procijenio da je portal, inače poznat po izmišljanju vijesti, objavio neistine koje su uvredljive.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.