Banožić godinama džabe živi u luksuznom stanu. Kazna mu je jedan mjesečni najam

Foto: Robert Anic/PIXSELL

DOK je bio ministar državne imovine Mario Banožić je sam sebi dodijelio luksuzni stan od 92 kvadrata u širem centru Zagreba iako na njega nije imao pravo. To je danas zaključilo Povjerenstvo za sukob interesa. Jednoglasno su utvrdili da je Banožić povrijedio Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Banožić tvrdi da je dobio veći stan jer mu iz Vinkovaca dolaze supruga i djeca. Koji dolaze povremeno, preko praznika ili za koji vikend.

>> Povjerenstvo: Banožić sam sebi dodijelio preveliki stan, kažnjen sa 7000 kn

"To je bio jedini raspoloživi stan u tom trenutku koji je odgovarao kriterijima, ništa nisam birao sam", napisao je, između ostalog, u očitovanju Banožić.

Banožić već skoro tri godine živi u državnom stanu u kojem po pravilima uopće ne bi smio biti

“Ja bih predložila da Povjerenstvo utvrdi povredu i da donese odluku da je dužnosnik povrijedio članak 7. Zakona o sprječavanju sukobu interesa, odnosno da je zloporabio posebna prava dužnosti, a u kontekstu donošenja odluka, o tri stana koja su dana na korištenje dužnosnicima i odluke o korištenju stana za samog sebe. Predložila bih sankciju od 7000 kuna”, rekla je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Banožić se u spornom državnom stanu nalazi otkako je postao ministar državne imovine 2019. godine, a sada imamo i službenu odluku jedne državne institucije da je ministar povrijedio zakon baš kada je sam sebi dodijelio veleban stan. 

Povjerenstvo za sukob interesa može izricati samo simbolične kazne, tako da 7000 kuna ne predstavlja ništa posebno u ovom slučaju. Pa to je otprilike jednomjesečna stanarina za stan poput onoga u kojem se smjestio Banožić. On je tamo već nekih 36 mjeseci i živi na naš račun.

Pritom je u međuvremenu otkriveno i da je na renoviranje tog stana država utrošila oko 200 tisuća kuna, da su mu službenice u Državnim nekretninama kupovale jastuke itd. 

Nesposoban za posao ministra, sposoban jamiti za sebe

O tome da je Banožić nesposoban za posao ministra dokazao je i kao ministar državne imovine i, još više, kao ministar obrane. Ali je očito u skladu s tradicijom HDZ-a sposoban sam se priskrbiti što više na račun građana RH.

Današnja odluka Povjerenstva na to nas još jednom podsjeća. Ponovimo: Banožić je sam sebi potpisao dodjelu stana od 92 kvadrata u centru Zagreba. Na taj stan nije imao pravo. Ali u Hrvatskoj pravo i pravda odavno ne igraju neku važnu ulogu.

To je Banožić znao kada je kao potpuni politički anonimus iz Vinkovaca dolazio u Zagreb na ministarsku funkciju. Zato je odmah pikirao i na veliki stan, neovisno o važećim pravilima. Zato nije osjećao stid dok je sam sebi potpisivao dodjelu luksuznog stana na koji nije imao pravo. Dapače, Banožić se ponašao kako bi se i svaki HDZ-ovac ponašao u toj situaciji.

Da u Hrvatskoj ima prava i pravde, Banožić bi se, kada je već nemoguće očekivati podnošenje ostavke, preselio u manji stan i uplatio novac za sve one mjesece u kojima je protupravno koristio veliki državni stan. Ali Hrvatska nije država prava i pravde, ona je država u kojoj za HDZ-ovce važi ključno pravilo “ko je jamio, jamio”. Banožić je, bogme, jamio. I ne pušta. Hoće čovjek da na račun građana RH živi u luksuznom stanu u Zagrebu i to je to. 

Plenković je izmislio Banožića, on je kriv za sve što je uslijedilo

U nekim drugim članicama Europske unije Banožić bi nakon ovakve odluke Povjerenstva za sukob interesa dao neopozivu ostavku. Realno, u nekim drugim članicama EU bi ministar s takvim repovima i aferama odavno letio iz vlade. U Hrvatskoj je Banožićev ostanak u vladi neupitan, kako je više puta ponovio premijer Andrej Plenković, koji se nedavno imao priliku riješiti Banožića u mini rekonstrukciji vlade.

Čime konačno dolazimo do ključnog aktera ove afere. To nije Banožić, već Plenković. On je takvog Banožića uzdigao na poziciju ministra državne imovine, on mu je onda dao i da vodi resor obrane, on ga je izmislio, on ga brani, on ga drži u vladi. Plenković je taj koji Banožiću omogućava da parazitira na našim novcima. Plenković ga drži i u tom stanu i u ministarskoj fotelji dok nam se obojica zajedno smiju u lice i prave nas budalama.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala