Za dio zemlje izdan crveni alarm, pada tuča, snijeg... Stiže nova nagla promjena

Foto: Screenshot DHMZ

NAKON iznadprosječno toplog Badnjaka započela je jaka promjena vremena. Kiša, pad temperature, ponegdje i snijeg, obilježit će ovogodišnji Božić. Snijeg je već pao na Zavižanu i na Dinari. 

Snijeg na Dinari, gdje se u sljedećim satima očekuje i nagli pad temperature, zabilježila je i panoramska kamera projekta MeteoDinara na planinarskom skloništu Pume na Dinari.

Kako najavljuju meteorolozi, snijeg bi trebao stići u još neke krajeve. 

Kako piše meteorologinja N1 televizije, na Zavižanu je padao slab snijeg na temperaturi od nula stupnjeva. Osim na Dinari i Zavižanu, snijeg pada i u Gorskom kotaru.

Snijeg je prolazno moguć u unutrašnjosti Istre, Banovini i Kordunu, u noći na Štefanje i u unutrašnjosti Dalmacije, sutra i u zapadnoj Slavoniji i Posavini.

Uz oborinu treba računati na jak vjetar. Na većem dijelu obale još puše jak jugozapadnjak iako je pod Velebitom već zapuhala bura, a ona će tek jačati prema kraju dana. Uz buru postoji mogućnost da koja pahulja snijega završi i na samoj obali.

Dosad je u većini zemlje promjena donijela kišu. Prema podacima mreže Pljusak.com, do 11 sati najviše kiše je palo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ponegdje i preko 40 litara po kvadratnom metru. Obilnijih pljuskova bilo je i u Zagori sjeverne Dalmacije gdje je ponegdje palo preko 30 litra kiše. Do sada kiše nije bilo u područjima južnije od Makarske.

Tuča u Pazinu i Istri

Tuča je zabijelila Istru. Iako se najprije učinilo da snijeg pada na pazinskom području, ipak se radi o vrlo sitnoj tuči koja je na tlu napravila "pokrivač" od nekoliko centimetara. 

Crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma za subotu

Prognostičari Državnoga hidrometeorološkog zavoda izdali su subotu crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje gospićke regije, zapadne obale Istre i Dalmacije.

Na području gospićke regije očekuju se olujni udari sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima vjetra većim od 65 km/h. U riječkoj regiji očekuju se olujni udari bure, a osobito podno Velebita i orkanski. Najjači udari vjetra bit će 110 do 200 km/h.

Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.

Na području zapadne obale Istre očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra bit će od 65 do 110 km/h. Na Kvarneru i Kvarneriću očekuje se vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 130 km/h te na području Velebitskog kanala jaka olujna bura i najjači udari vjetra od 85 do 160 km/h. Jaka i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 110 km/h očekuje se u Dalmaciji.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.​

Prognoza DHMZ-a

Evo i najnovije prognoze DHMZ-a.

Danas će prevladavati oblačno vrijeme s kišom, na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Oborina će lokalno biti obilna, a uz pad temperature kiša će sredinom dana prelaziti u susnježicu i snijeg, ponajprije u gorskim predjelima, ponegdje i u nizinama, prognozira za Božić Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Na sjevernom Jadranu će biti snijega nošenog burom. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jugozapadnjak i južni vjetar u okretanju na jaku i olujnu buru na sjevernom dijelu, prema večeri i na sjeveru Dalmacije. Bura navečer u jačanju.

Vakulina prognoza

Nakon Badnjaka, toplog kao rijetko kada - u Zagrebu je, primjerice, više od 16 °C izmjerenih u četvrtak bilo samo na Badnjak 2009. godine - slijedi jaka promjena vremena. Kiša, često i obilnija, pad temperature, ponegdje i snijeg, osobito u gorju te umjeren, prolazno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana poslijepodne bura u jačanju i širenju prema jugu, gdje će se još zadržati jugo i jugozapadnjak, najavio je HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. 

Na blagdan sv. Stjepana još vjetrovitije i hladnije, u početku s oborinama, pri čemu je snijeg uz buru moguć i ponegdje uz more, a tijekom dana u zapadnim i sjevernim krajevima barem djelomično razvedravanje. U još hladniju nedjelju smirivanje vjetra i prestanak oborina, ali i ponovno sve izraženiji pad tlaka, do večeri i jačanje južine uz koju će početkom novoga tjedna biti osjetno toplije, ponovno uz kišu, čestu, mjestimice vjerojatno i obilniju, pa će se oborinskim rekordima iz prvog dijela prosinca vjerojatno pridružiti još poneki. 

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

Što nas čeka danas

Tijekom Božića na istoku Hrvatske većinom oblačno s kišom, mjestimice i obilnijom. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura mjestimice će biti i najviša dnevna jer će poslijepodne osjetno zahladiti.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno s kišom, a poslijepodne uz pad temperature zraka u gorju može biti susnježice i snijega. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima umjereno i pretežno oblačno s kišom, koja mjestimice može biti i obilnija. Poslijepodne pad temperature, u gorju i susnježica i snijeg uz moguć tanji snježni pokrivač. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, a u drugom dijelu dana zapuhat će umjerena i jaka bura, koja će navečer jačati. Temperatura zraka od 3 do 9 °C, poslijepodne u padu, a uz obalu između 8 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Temperatura zraka od 7 do 12 °C, na moru između 11 i 16 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo bit će i na jugu Hrvatske uz promjenjivu naoblaku, povremeno i kišu, osobito sredinom dana i poslijepodne. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak.

I u subotu oborine i bura, a do kraja nedjelje opet južina

U subotu u unutrašnjosti i dalje većinom oblačno mjestimice s kišom, a uglavnom u gorju i Posavini ponegdje i sa snijegom uz umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. U nedjelju djelomično razvedravanje uz osjetan pad temperature zraka, a u ponedjeljak novo naoblačenje s kišom uz jačanje južine.

Na Jadranu u subotu promjenljivo i vjetrovito mjestimice s kišom. Puhat će umjerena i jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura, a podno Velebita može biti i snijega nošenog burom. U nedjelju smirivanje i djelomično razvedravanje, a u ponedjeljak novo naoblačenje s kišom uz jako i olujno jugo, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.