Za energetsku obnovu 22 škole u Moslavini osigurano 92 milijuna kuna

Ilustracija: Nikola Cutuk/PIXSELL

NA PODRUČJU Sisačko-moslavačke županije u tijeku je 92 milijuna kuna vrijedan veliki projekt energetske obnove 22 osnovne i srednje škole, pohvalio se u srijedu župan Ivo Žinić.

Četiri školske zgrade, one u Glini, Gvozdu, Gori i Novskoj već su obnovljene, radovi na školama u Lipovljanima, Sunji i Topuskom su pri kraju, za deset je školskih zgrada već raspisan postupak javne nabave, a za pet škola to će biti obavljeno na ljeto. Od ukupne vrijednosti projekta, 60 posto čine bespovratna sredstva iz EU fondova, a 40 posto se sufinancira iz županijskog te lokalnih proračuna. 

Veliki projekt

"Riječ je o velikom projektu važnom za stvaranje optimalnih uvjeta rada u našim školama, za koji Sisačko-moslavačka županija izdvaja zapažena sredstva. Budući da izravni županijski proračun iznosi 70 milijuna kuna, proizlazi da polovicu izdvajamo za energetsku obnovu škola", rekao je Žinić prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju energetske obnove pet školskih zgrada.

Budući da je to za regionalnu samoupravu veliki teret, u nastavku projekta ćemo nastojati ostvariti suradnju s mjerodavnim ministarstvom, odnosno fondom, kako bi projekt na vrijeme u cijelosti ostvarili, najavio je.

U srijedu su, uz župana Žinića, ugovore o sufinanciranju potpisali gradonačelnik Popovače Josip Mišković, te načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić.

Na području općine Popovača obnovit će se zgrade područnih škola matične popovačke OŠ "Zorke Sever" u Donjoj Gračenici, Gornjoj Gračenici, Voloderu i Osekovu.

Vrijednost radova 7 milijuna kuna

Vrijednost radova je sedam milijuna kuna, od čega će oko dva milijuna sufinancirati županija, a jedan milijun Općina Popovača. Gradonačelnik Mišković izrazio je uvjerenje kako će radovi biti završeni već do iduće zime, čime će učenici dobiti neusporedivo bolje uvjete boravka i rada u školama.

U Topuskom će također za sedam milijuna energetski biti obnovljena zgrada Srednje škole. Načelnik Općine Kuzmić izrazio je zadovoljstvo što će se iz skromnog općinskog proračuna prvi put moći izdvojiti 100.000 kuna za sufinanciranje tog projekta. Nakon što je već obnovljena zgrada Osnovne škole, a uskoro i Srednje, uz budući novi dječji vrtić, Topusko postupno mijenja vizuru mjesta, dodao je Kuzmić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.