Za građane bez dopunskog cijena participacije skuplja za 33 posto

Screenshot: HRT

Poskupljenja u zdravstvu su ono s čim će se suočiti velik dio građana Hrvatske u novoj godini. Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje su stupile na snagu, svi oni koji nemaju dopunsko osiguranje plaćat će uvećani iznos participacije za neke zdravstvene usluge, i to za čak 33 posto, javlja HRT.

Prvog dana siječnja na snagu je stupila odredba Zakona iz obveznog zdravstvenog osiguranja gdje se mijenjaju najniži i najviši iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite.

Dan liječenja u bolnici koštat će 17.70, a specijalistički pregled 8.83 eura

"Svi ti troškovi sudjelovanja mijenjaju se otprilike 33 posto. Velika promjena je najviši iznos sudjelovanja koji su građani dosad plaćali malo više od 265 eura, koji će građani sada plaćati 530 eura", rekla je za HRT Morana Krušavorski, pomoćnica ravnatelja za dobrovoljno zdravstveno osiguranje HZZO-a.

Primjerice, tako će dan bolničkog liječenja koštati 17.70 eura, a specijalistički pregled plaćat će se 8.83 eura. Posjet obiteljskom liječniku ili lijek na recept će se u ljekarni plaćati kao i dosad po cijeni od 1.32 eura. Maksimalan iznos participacije udvostručuje se na 530 eura.

"Građane se želi potaknuti na plaćanje dopunskog osiguranja"

Predstavnik udruge pacijenata ističe da se poskupljenjima, među ostalim, želi građane potaknuti na plaćanje dopunskog osiguranja. 

"Ako pogledate cijenu pojedinih zdravstvenih usluga u odnosu na cijenu osiguranja onda je to puno manji udarac zapravo ukoliko se ljudi osiguraju kroz dopunsko osiguranje i u tom slučaju je to poželjno. Naravno da će za one koji to ne ostvaruju da će to biti problem", rekao je za HRT šef Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.

Poskupljuju police osiguranja kod privatnih osiguravatelja

Onima koji dopunsko plaćaju kod privatnih osiguravatelja - poskupljuju police osiguranja. Hrvatski ured za osiguranje, koji okuplja privatne osiguravajuće kuće, kao razloge poskupljenja navodi rast cijena u zdravstvenoj zaštiti.

"Dosadašnje cijene polica osiguranja već su dulje vrijeme na snazi, dok su troškovi bolničko i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, koje te police pokrivaju, povećani zadnjih godina za oko 30 posto, od čega samo u zadnjih godinu dana 9 posto", priopćio je Hrvatski ured za osiguranje.

Povećanje cenzusa za one koji imaju pravo na besplatno dopunsko

Kod državnog osiguravatelja HZZO-a cijena dopunskog osiguranja ostaje ista, ali povećava se cenzus za one koji pravo na besplatno dopunsko. To pravo će ostvariti svi kojima ukupni mjesečni prihod u protekloj godini po članu obitelji nije veći od 379.49 eura ili 475.12 eura za samce.

HZZO, koji osigurava 1.6 milijuna ljudi, zbog konkurentskih privatnih kuća i najavljenih poskupljenja očekuje i veći priljev novih osiguranika, izvještava HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.