Za HDZ jedva da su glasali svi njihovi članovi

Foto: Marko Prpić/Pixsell

DEBAKL koji je doživio HDZ na europarlamentarnim izborima najbolje pokazuje podatak da im je povjerenje na ovim izborima dao tek malo veći broj od ukupnog broja članova te stranke. Za HDZ je glasalo 244.076 ljudi, a prema zadnjim informacijama, koje je medijima dao ministar uprave Lovro Kuščević, HDZ ima, kako je rekao, "220 tisuća poštenih članova".

Podsjetimo, prije oko mjesec dana šef HDZ-a Andrej Plenković je naredio da svaki član stranke mora dovući još četvero ljudi na izbore. Prema rezultatima izbora, vidljivo je da su jedva sami sebe dovukli do biračkih mjesta.

Prema posljednjoj objavi Državnog izbornog povjerenstva, obrađena su sva biračka mjesta, a rezultat je potvrdio da su HDZ i SDP osvojili po 4 mandata, dok su po jedan mandat osvojili Ruža Tomašić u koaliciji s Hrastom, Mislav Kolakušić, Živi zid te Amsterdamska.

HDZ je osvojio 22,72% ili 244.076 glasova i tako si osigurao četiri mandata u Europskom parlamentu, iako su računali na pet mandata, a nadali su se i šestom. Ono što vjerojatno još više peče HDZ-ovce je činjenica da su osvojili jednako mandata kao i SDP.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je nedavno na predizbornom skupu na splitskom Peristilu poručio kako će HDZ kao najjača stranka u zemlji uvjerljivo odnijeti pobjedu na europarlamentarnim izborima.

Plenković uoči izbora: Naša lista pobijedit će uvjerljivo

Istaknuo je kako su izbori za Europski parlament 26. svibnja prilika da HDZ potvrdi ono što u nogometu rade igrači s brojem 9, a to znači da daju golove. "Naša lista broj 9 pobijedit će uvjerljivo", dodao je. No na kraju su osvojili jednak broj mandata kao i SDP.

Plenković je ranije pozvao da se ne bacaju glasovi onima koji ne znaju s kim bi se i kako družili i približili u Europskom parlamentu.

"Onaj tko tri dana pred izbore ne zna kome pripada, taj tamo nema što raditi. I zato ne vjerujte demagozima, izolacionistima, egoistima i onima koji protestiraju jer ništa konkretno ni konstruktivno za Hrvatsku ne mogu, ne znaju i neće napraviti", istaknuo je Plenković.

Debakl koji je Plenković nazvao "relativnom pobjedom"

A nakon što je doživio ovakav potop na izborima, Plenković je sinoć u izbornom stožeru svoje stranke poručio da odmah kreću u analizu kako bi vidjeli što su mogli napraviti bolje, iako je naveo da misli kako su zapravo napravili sve. Jučerašnji je dan nazvao "relativnom pobjedom".

"Velika zahvala svima koji ste radili u kampanji za HDZ, za izbor naših četvero kandidata koji će biti u EP-u. Hvala još jednom i čestitke našim kandidatima. Moja druga poruka je poruka zadovoljstva, sada smo praktički došli na izlaznost od 30 posto, što znači da se birači identificiraju s europskim temama i da ti izbori postaju važni. Čestitam, također, i svim drugim kandidatkinjama i kandidatima. Važno je da je HDZ na izbore išao samostalno, to je ispravna i dobra odluka, ono što se dogodilo je velika disperzija glasova, svi su se angažirali, u takvim okolnostima i očito je da je 1000 i nešto glasova nedostajalo za peti mandat. Time nisam zadovoljan, ali sam zadovoljan time da smo išli samostalno, osvojili smo četiri mandata. Ovo je proeuropska vlada, vodimo HDZ na proeuropski način. Zalagat ćemo se za europske vrijednosti u hrvatskom društvu, to će činiti naši zastupnici u Europskom parlamentu. Današnji dan je naša relativna pobjeda, ali bili bismo zadovoljniji petim mandatom", zaključio je Plenković svoj govor koji je ispraćen prilično mlakim pljeskom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.