Crnogorac optužen za ratne zločine u BiH, silovao i progonio civile u Foči 1992.

Foto: N1

DRŽAVNO Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je u četvrtak optužnicu protiv 60-godišnjeg crnogorskog državljanina za ratne zločine protiv bosanskih muslimana na području istočne Bosne na početku rata tijekom 1992. godine, koji uključuju ubojstva, progon, silovanja i uzimanje talaca.  

Optužen je Ranko Radulović (1960.), rođen u Nikšiću, koji je prethodno ranije višestruko osuđivan.

Izvodio napad i progon bošnjačkih civila

Prema objašnjenju Tužiteljstva BiH, Radulovića se tereti da je kao pripadnik vojske Republike Srpske tijekom širokog i sustavnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice počinio ratne zločine protiv čovječnosti. 

U srpnju i kolovozu 1992. je prema navodima optužnice zajedno s drugim osobama izvodio napad i progon bošnjačkih civila što je rezultiralo smrću više žrtava. U tim vojnim operacijama je sudjelovao u uzimanju talaca, zatvaranju civila te prisiljavanju Bošnjakinja na seksualne odnose i silovanju. 

Tužiteljstvo BiH najavilo je da će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam sa zaštićenim identitetom, te  prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza. Prema priopćenju, optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.