Roditelji Nikoll su osuđeni. Treba suditi i državi koja ju je poslala u smrt

Foto: Index/Društvene mreže

U SLUČAJU smrti dvogodišnje djevojčice Nikoll Dedić iz Nove Gradiške, koji je prošle godine potresao Hrvatsku, domaće je pravosuđe bilo iznenađujuće efikasno. Trebalo je oko godinu dana da dođemo od optužnice do presude.

Majci Mireli Dedić je suđeno za smrt djevojčice, odnosno da je 31. ožujka 2021. grubo odgurnula dijete koje je pri padu zadobilo po život opasne ozljede. I majci i ocu Danijelu Dediću na teret se stavljalo emocionalno zanemarivanje i zlostavljanje djece. Osumnjičeni roditelji imaju ukupno četvero djece.

 
Video: SBPlus

Majka Mirela dobila 13, a otac Danijel 7 godina zatvora za smrt malene Nikoll

"Optuženici su proglašeni krivim za sva kaznena djela. Prvooptuženici je stavljeno na teret kazneno djelo povrede prava djeteta, za to kazneno djelo utvrđena je kazna zatvora u trajanju od 12 godina. Za kazneno djelo povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 2, dobila je 2 godine i šest mjeseci. Jedinstvena kazna zatvora je 13 godina", rekao je ispred sudnice Slaven Vidmar, sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

>> Majka malene Nikoll dobila 13 godina zatvora, otac 7

Drugooptuženi otac Danijel Dedić proglašen je krivim za dva kaznena djela, ukupna kazna je 7 godina.

S obzirom na činjenice slučaja, ovo se čine kao odgovarajuće kazne. Naime, Dedići su zapravo bili nesposobni biti roditelji, živjeli su na rubu siromaštva i tragedija koja je okončala život Nikoll proizvod je i širih okolnosti izvan utjecaja njezinih roditelja. 

Odgovarajuće kazne

Mnogi im u komentarima na društvenim mrežama zazivaju smrt, ali to bi bio barbarski pristup kaznenoj politici koji smo odavno trebali nadrasti.

Mirela i Danijel Dedić su dobili odgovarajuće kazne te zaslužuju provesti svaki dosuđeni dan u zatvoru. S obzirom na to da se od hrvatskog kaznenog sustava ne može baš očekivati nekakva rehabilitacija, važno je i da njihova preživjela djeca ostanu od njih zaštićena.

No ne može se reći da je ovo i ostvarenje pune mjere pravde za preminulu Nikoll. 

Odgovornost Centra za socijalnu skrb

Naime, Centar za socijalnu skrb prethodno je Dedićima oduzeo Nikoll i smještena je u udomiteljsku obitelj u kojoj je procvjetala. Država je kroz nadležne institucije utvrdila da se Nikoll zanemaruje i zlostavlja, da ne dobiva odgovarajuću roditeljsku skrb te ju je biološkim roditeljima oduzela kako bi je zaštitila. Dobra odluka.

Što se onda dogodilo? Isti je Centar za socijalnu skrb Nikoll vratio roditeljima. I onda je ona umrla od ozljeda nastalih kada je grubo gurnuta. Katastrofa.

I zato slučaj smrti dvogodišnje Nikoll nije samo priča koja se tiče Dedića već je priča koja se tiče svih nas i u koju smo svi kao građani Republike Hrvatske implicirani.

Kontrolni upravni nadzor Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nad radom Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška utvrdio je višestruke pogreške i propuste. 

Loše stanje u sustavu ne može biti dovoljno opravdanje za tako katastrofalnu odluku

Novinari su upravo na tragu pitanja odgovornosti Centra za socijalnu skrb danas to pitanje postavili i u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Županijska državna odvjetnica Mirela Šmital kratko je rekla kako su izvidi u ovom slučaju u tijeku te da je istraga tajna, tako da o njoj više ne može govoriti.

Da bude jasno, stanje u sustavu socijalne skrbi je alarmantno i tamo uopće nije lako raditi. Imamo primjere socijalnih radnika koji imaju tristotinjak slučajeva kojima se bave, skoro koliko je dana u godini. Nedostaje novaca, nedostaje kadra, nedostaje novih ideja i bolje organizacije. Ali to ne može biti amnestija za sudjelovanje u pripremanju smrti jedne djevojčice svojim pogrešnim procjenama.

Uostalom, ako se netko iz Centra za socijalnu skrb na kraju ipak nađe na optuženičkoj klupi, on će imati puno pravo braniti se pozivajući se na loše opće stanje sustava i zatrpanost poslom. I to treba uzeti u obzir. Ne trebaju nam drakonske kazne, već pravično suđenje i pravična presuda.

Svi smo odgovorni za stanje socijalne skrbi u Hrvatskoj

Ne može se djevojčicu vratiti u nasilnu obitelj u kojoj onda ona smrtno nastrada a da za to nema nikakve veće odgovornosti od nalaza inspekcije nadležnog ministarstva. Stoga će pravda za Nikoll biti ostvarena tek kada se bude sudilo i sustavu koji ju je poslao u smrt.

Ne zaboravimo, taj sustav je institucija države čiji smo svi mi građani. Taj sustav je takav ne samo zbog politike nego i zbog nas koji smo pristali na takvo stanje stvari i koji smo godinama tolerirali takav sustav koji je doveo do smrti djeteta. 

Zbog toga je važno sada učiniti sve da se sustav promijeni i da se slučaj poput smrti malene Nikoll više ne ponovi. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala