Za vikend sunčano i toplo, ali nestabilno

Foto: MidJourney

PROGNOSTIČARI DHMZ-a kažu da će danas prevladavati sunčano i danju vrlo toplo, no i dalje nestabilno, osobito u unutrašnjosti.

Naime od sredine dana uz umjeren i jak razvoj oblaka bit će mjestimičnih pljuskova i grmljavine, lokalno moguće i izraženijih. Poneki neverin vjerojatan je popodne i duž obale.

Ujutro mjestimice uz rijeke i po kotlinama kratkotrajna magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu od sredine dana do umjeren jugozapadnjak, prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 29 °C.

Detaljna prognoza po regijama

Istočna Hrvatska

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Ujutro ponegdje magla. Od sredine dana uz dnevni razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura zraka između 25 i 27 °C.

Središnja Hrvatska

U prvom dijelu dana pretežno sunčano. Potom uz jači razvoj oblaka mjestimice pljuskovi i grmljavina, lokalno i jače izraženi. Vjetar uglavnom slab, uz pljuskove prolazno pojačan. Najviša dnevna temperatura zraka između 26 i 28 °C.

Gorski kotar i Lika

U prvom dijelu dana barem djelomice sunčano, ujutro po kotlinama i maglovito. Od sredine dana više oblaka, a mjestimice će biti i pljuskova te grmljavine. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 25 °C.

Istra

Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, a tijekom poslijepodneva uz razvoj oblaka mjestimice je moguća kiša ili pljusak. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. More će biti malo valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 14 do 16 °C, u unutrašnjosti Istre od 10 do 13 °C, a najviša dnevna od 25 do 27 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano, ali ne i posve stabilno. Popodne uz lokalno jači razvoj oblaka u unutrašnjosti Istre vjerojatni su pljuskovi praćeni grmljavinom, a ponekog pljuska može biti i na obali. Vjetar slab, danju do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 25 i 27 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano, u unutrašnjosti od sredine dana uz jači razvoj oblaka mjestimični pljuskovi i grmljavina, lokalno i jače izraženi. Ponekog pljuska bit će i na obali, a moguć je i na otocima. Danju će povremeno puhati umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, a uz lokalne nestabilnosti bit će i prolazno pojačanog vjetra. Najviša dnevna temperatura između 26 i 28 °C.

Sutra slično

Nastavlja se nestabilno te razmjerno toplo vrijeme i sutra.

U unutrašnjosti promjenljiva naoblaka uz malo kiše moguće ujutro na zapadu unutrašnjosti, a poslijepodne su vrlo vjerojatni mjestimični pljuskovi i to osobito u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Na Jadranu sunčanije, no također uz lokalne neverine u popodnevnim satima, ponajprije duž obale. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, pod Velebitom ujutro jaka bura.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu između 16 i 20, a najviša dnevna od 24 do 28 °C, u gorju malo niža.

Od nedjelje oblačnije uz češću kišu i pljuskove praćene grmljavinom. Vjetar će na kopnu biti uglavnom slab, a na Jadranu će danju puhati do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u subotu podno Velebita i bura, a u ponedjeljak okreće na jugo. Temperatura zraka bez znatnije promjene.