Za Zagrepčanku godine predložena i Bandićeva mlada suradnica s kojom je gledao bunde

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

HDZ želi Alemku Markotić, ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", proglasiti Zagrepčankom godine. 

Doznao je to prvi jučer Index. Grad Zagreb, naime, svake godine dodjeljuje priznanje pod nazivom Zagrepčanka godine. Natječaj za ovogodišnje priznanje raspisan je prije nešto više od mjesec dana, a priznanje sa sobom povlači i 50.000 kuna novčane nagrade. 

> HDZ želi Alemku Markotić proglasiti Zagrepčankom godine i dodijeliti joj 50.000 kuna

Alemku Markotić za Zagrepčanku godine i pripadajućih 50.000 kuna nagrade predložio je, kako smo doznali, KBC Zagreb na čijem je čelu istaknuti HDZ-ovac Ante Ćorušić. Prijedlogu koji je podnio 28. siječnja Ćorušić je priložio i životopis Alemke Markotić na 30-ak stranica te njezinu potvrdu o prebivalištu iz MUP-a.

Inače, uz KBC Zagreb, šeficu Klinike za infektivne bolesti koja gotovo godinu dana nastupa i u ime Nacionalnog stožera civilne zaštite, a u posljednja je dva tjedna imala dva vrlo kompromitirajuća momenta - odlazak na masovnu misu i cijepljenje njene majke u klinici u kojoj je ravnateljica, predložio je i Mjesni odbor Budenec. Riječ je o mjesnom odboru od samo 330 stanovnika koji se nalazi na području Sesveta. 

HDZ je, prema informacijama Indexa, ozbiljan u namjeri da se Alemku Markotić proglasi Zagrepčankom godine. Zbog toga je, doznajemo, došlo do razmimoilaženja s gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovim ljudima. Potonji, naime, smatraju kako zbog posljednjih događaja oko Alemke Markotić ona nije najbolji izbor za nagradu koja je percipirana kao Bandićeva nagrada premda o njoj formalno odlučuje Skupština. Uz to, dosadašnja je praksa bila da kandidatkinju s najviše izgleda za osvajanje nagrade predloži gradonačelnik Bandić.

Član odbora potvrdio da je Markotić kandidatkinja za nagradu

Da je Markotić na popisu kandidatkinja danas je Indexu potvrdio i član odbora Renato Petek kojeg smo kontaktirali kako bi nam rekao detalje o procesu.

"Iz medija saznajem da se već javno raspravlja o kandidatkinjama za nagradu Zagrepčanka godine iako o tome još nije raspravljao niti nadležni skupštinski Odbor. O toj, kao i nagradama Grada Zagreba, raspravlja se i prijedlog Gradskoj skupštini upućuje Odbor za javna priznanja, a tek smo neki dan dobili sve materijale koje trebamo proučiti do sjednice. Očito će, kao i do sada, i ove godine skupštinska većina, BM365 i HDZ usuglašavati, a potom i izglasati kome dodijeliti nagradu Zagrepčanka godine. Ove godine imamo pridošlih 12 kandidatura, uključujući i onu za kandidatkinju Alemku Markotić", rekao je Petek. 

No priča ide dalje.

Kandidatkinja je i mlada Bandićeva suradnica koja je s njim razgledavala bunde

Na popisu kandidatkinja za Zagrepčanku godine našla se i Bandićeva bliska suradnica Natalija Prica koju je javnost upoznala kada je Index objavio fotografije kako s Bandićem na svoj rođendan razgledava bunde. 

> FOTO Bandić s mladom kolegicom bez maske razgledavao bunde: "Nemam komentara"

"Očito i BM365 svoju kandidatkinju za trku ima, Nataliju Pricu. Uskoro ćemo saznati je li to Bandićev odgovor na prijedlog HDZ-a čiji je član Ćorušić predložio Alemku Markotić. No pravo je pitanje hoće li Bandić popustiti vjernom koalicijskom partneru i pristati izabrati Alemku Markotić jer mu HDZ opet puše u jedra gradonačelničke kampanje izborom alibi-kandidata Davora Filipovića. Nataliju Pricu je predložila Nada Balen iz Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava. Gospođa Balen je javnosti postala poznata po svojim bizarnim objavama tekstova u kojima brani lik i djelo Milana Bandića, ali i Davora Bernardića te vjeroučitelja Bagarića", govori za Index Petek.

> Opskurna udruga suludim pismom nagovara Bandićeve protivnike da se predomisle

Pa nastavlja: 

"Balen je navela da je ona jedna od utemeljiteljica feminističkog pokreta pa nije propustila uvidjeti i iznimni doprinos gospođe Natalije Price afirmaciji žena. Pitam je odnosi li se to na žrtvu koju je, prema vlastitim riječima, podnijela Natalija Prica kada je na rođendan u društvu stranačkog šefa Bandića obilazila i pružala podršku obrtnicima i poduzetnicima u centru Zagreba, dok su zlobni mediji interpretirali da joj on kupuje rođendanski poklon, bundu", kaže Petek. 

Urnebesno objašnjenje zašto Bandićeva bliska suradnica treba dobiti nagradu: Gospođa Natalija Prica je vratila nadu građankama i građanima Zagreba

Posebno je urnebesno objašnjenje predlagateljice Nade Balen zašto bi mlada Bandićeva suradnica Natalija Prica trebala postati Zagrepčanka godine. 

"Gospođa Natalija Prica svojim je, naime, iznimnim zalaganjem i rezultatima rada kao maksimalno angažirana gradska zastupnica, kao jedna od najbližih suradnica gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića, kao vrhunski uspješna znanstvenica, pa i kao vrlo uspješna stranačka dužnosnica obilježila proteklu godinu u najpozitivnijem mogućem svjetlu i vratila nadu građankama i građanima Grada Zagreba - posebice pritom onima kojima je poruka nade, optimizma i vjere u sebe i u naše društvo danas najpotrebnija, djeci i mladeži - u bolje sutra našeg društva, našeg grada i cijele naše države", stoji, doslovno, u prijedlogu za dodjelu nagrade Zagrepčanke godine i pripadajućih 50.000 kuna Bandićevoj bliskoj suradnici Prici. 

Peteku je posebno za oko zapeo dio iz obrazloženja u kojem se navodi da je Prica "maksimalno angažirana zastupnica".

Petek: Niti uz najveći trud ne pronalazim čime je to kolegica Prica vratila nadu Zagrepčanima i obilježila 2020. godinu, a u Skupštini se javila ukupno četiri puta

"Niti uz najveći trud ne pronalazim čime je to kolegica Prica vratila nadu Zagrepčanima i obilježila 2020. godinu, ali što se tiče 'maksimalno angažirane' zastupnice, moram reći da se kolegica, prema službenoj statistici Gradske skupštine, javila ukupno četiri (4) puta za raspravu na 29 sjednica u dvije i pol godine koliko je zastupnica u Skupštini. Ne pamtim prijedloge i druge doprinose zastupnice Price. Već godinama kao član Odbora za javna priznanja ističem da nam dolaze brojne kandidature koje uopće nisu u duhu same nagrade, a te same kandidatkinje 'svojim su djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta'. Događalo se da su voljom većine, stranaka BM365 i HDZ-a, za Zagrepčanku godine bile izabrane osobe koje imaju vrlo malo ili nimalo veze s kriterijima nagrade", rekao je za Index Petek. 

Podsjetimo i da je jedne godine nagradu Zagrepčanka godine dobila Sandra Perković koja je bila i Bandićeva zastupnica u saboru. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.