Zadranin osuđen zbog prijetnji novinaru Indexa

Foto: 123rf/Facebook

NAKON niza prijetnji upućenih novinarima i redakciji Indexa, konačno je donesena prva osuđujuća presuda.

Branimir Maltež iz Zadra osuđen je na šest mjeseci zatvora, dvije godine uvjetno, za prijetnje koje je preko Facebooka slao Indexovom novinaru Vojislavu Mazzoccu. 

"Završit ćemo posao naših očeva i didova"

Maltež je Mazzoccu poručio da se nalazi na tjeralici te da će “završiti posao naših očeva i didova, nemojte to zaboraviti bando jugoslavensko-partizanska tifusarska”, uz neizbježni pozdrav “za dom, spremni”. 

Sud je prijetnje ocijenio ozbiljnima i 24. listopada osudio Malteža. Doduše, presuda je još uvijek nepravomoćna i Maltež ima pravo žalbe.

Maltežom se bavio Odjel za terorizam i ekstremno nasilje

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru za hrvatske je prilike reagiralo iznimno brzo. Možda zato i što im je prijava došla iz policijskog Odjela za terorizam i ekstremno nasilje koji je i sam prijetnje ocijenio iznimno ozbiljnima.

U samo šest mjeseci od prijave policiji koja je podnesena u travnju, donesena je prva presuda koja ipak daje nadu da pravosuđe počinje ozbiljno shvaćati prijetnje novinarima.

Pijani branitelj smije prijetiti

S druge strane, ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da je nedavno splitsko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo prijavu zbog prijetnje novinarima Indexa. Naime, pijani branitelj Stipe Perković Tabak iz Sinja tada je novinarima Indexa napisao: "Pa ove novinare od indexa treba ubijati..."

Zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Splitu Jelena Maraš odbacila je kaznenu prijavu, koju je podnio zamjenik glavne urednice Indexa Neven Barković, jer je Perković-Tabak "višestruko odlikovani hrvatski branitelj kojega su pijanog ponijele emocije".

Takve olakotne okolnosti Branimir Maltež očito nije imao. A možda i zadarsko Općinsko državno odvjetništvo puno ozbiljnije shvaća svoj posao od onog u Splitu.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.