Zagreb zatrpan smećem, Čistoća zasad nema rješenje

Foto: Luka Sangulin/Index

ZAGREB ponovo ima problem s odvozom smeća. 

Uobičajena pojava iz zadnjeg gradonačelničkog mandata Milana Bandića, a to je da građani ne mogu računati na odgovarajući odvoz smeća, nastavila se i pod vlašću novog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Zagrepčani prigovaraju zbog neredovitog odvoza otpada

Mediji su puni Zagrepčana koji se žale na to da im mješoviti otpad nije odvezen iz ulice i više od dva tjedna. Neki se žale i na sve veći smrad, kao i na to da Zagreb izgleda prljavo.

 

Društvene su mreže pune fotografija prepunjenih kontejnera i kanti, naslaganih vreća otpada uz njih ili razbacanog smeća uz izraze nezadovoljstva upućene Tomaševiću ili Čistoći.

Kako smo do toga došli i dokad će to trajati?

Problem ljudstva i mehanizacije

Neslužbeno doznajemo da su trenutno problemi s odvozom otpada rezultat dvaju problema: u Čistoći nema dovoljno operativnih radnika (čitaj: smetlara), a i vozni park je u prosjeku star 12-15 godina, nije bio održavan i kamioni se svako malo kvare.

Drugim riječima, za redoviti odvoz smeća Čistoća trenutno nema ni dovoljno odgovarajućih radnika niti odgovarajuću mehanizaciju.

Sve to su, naravno, posljedice dugogodišnje vladavine pokojnog Bandića, ali gradonačelnik Zagreba je više od godinu dana Tomislav Tomašević te je ovo sada njegov politički problem. Dapače, od Tomaševića se kao od dugogodišnjeg ekološkog aktivista, koji se između ostaloga detaljno bavio problemima gospodarenja otpadom, s pravom očekuje da taj problem riješi. Uostalom, to je i jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja.

Velika očekivanja od novog direktora Čistoće Davora Vića

Tomašević se tom tematikom bavi od početka mandata, većinom tako što je gasio požare koji su se pojavljivali, poput problema glomaznog otpada i drobilica prošlog ljeta. U međuvremenu je na javnom natječaju izabran i novi direktor Čistoće, Davor Vić, koji je osam godina uspješno vodio srodno gradsko poduzeće u Osijeku. Odluka o njegovom imenovanju objavljena je u studenom prošle godine.

Vić je vodio osječki Unikom tako da je uspješno proveo direktivu EU o otpadu uspostavom odvojenog prikupljanja otpada. U njegovom je mandatu realizirana izgradnja postrojenja za obradu biorazgradivog otpada te objekta za obradu građevinskog i glomaznog otpada. Po obrazovanju je diplomirani inženjer građevine. 


Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Čistoća zapošljava 25 novih radnika u operativi

Zašto u više od pola godine Vić nije uspio zaposliti nove radnike u operativi?

Za početak, u Holdingu je prvo morao biti proveden proces zbrinjavanja viška radnika na drugim pozicijama u sveukupnom smanjenju broja zaposlenih, što je trajalo nekoliko mjeseci. Taj proces je u međuvremenu završen u Čistoći pa je raspisan natječaj za 25 novih smetlara, koji uskoro treba privesti kraju.

Pokrenuta je i nabava nove mehanizacije, koja također ide relativno sporo zbog globalnih problema s lancima opskrbe, neslužbeno doznajemo iz Grada Zagreba.

Kada dolazi novi sustav odvoza smeća?

Povrh toga, u medijima se sve više izvještava o tome da će novi sustav odvoza otpada biti odgođen do jeseni jer nije sve spremno za početak njegove implementacije, što je gradonačelnik Tomašević svojedobno najavio za 1. srpnja ove godine, dakle za deset dana.

Nova uprava Čistoće predvođena Davorom Vićem pokrenula je određene korake kako bi riješila ili barem primjetno ublažila problem odvoza smeća u Zagrebu, ali ti koraci nisu privedeni kraju pa se onda logično ne vide ni njihovi rezultati.

Zagrepčani očito sve više gube strpljenje u vezi toga jer gomile smeća sve više smrde - naročito tijekom dana s visokom temperaturom - a i nagrđuju sliku grada. Index je u vezi ove tematike poslao niz pitanja Čistoći te ćemo njihove odgovore objaviti kad ih dobijemo.

Jedno je sigurno: u sljedećih nekoliko tjedana ne treba očekivati da će se situacija s odvozom smeća vidno poboljšati.