Zagrebačka banka odbila vlastitim dioničarima pokazati nagodbu s Plenkovićevom vladom

Foto: Matija Habljak (PIxsell), FaH

ZAGREBAČKA banka (ZABA) odbila je svojim dioničarima dati na uvid nagodbu s vladom Andreja Plenkovića, a koja je potpisana pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u veljači 2021. godine. 

>> Vlada se dogovorila s bankama za švicarac, nagodba je teška 2.5 mlrd. kuna i tajna je

>> Udruga Franak: Ako je nagodba s bankama korisna, zašto je onda vlada ne objavi?

Riječ je nagodbi Zabe i pet banaka teškoj 2.5 milijardi kuna, koja je potpisana nakon što su banke odustale od tužbe protiv Republike Hrvatske zbog štete koja je nastala uslijed izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama iz 2013. godine i 2015. godine, a slijedom kojih je u konačnici izvršena konverzija kredita u švicarskim francima.  

Nagodba proglašena tajnom

Vlada je tu nagodbu s bankama proglasila službenom tajnom te je odbila dati na uvid javnosti. Već ranije su Zaba, Privredna banka, Sberbanka, Erste, Raiffeisen i OTP banka odbile dati na uvid Indexu tu nagodbu. 

Sada je nagodbu odbila dati svojim vlasnicima Zaba, i to na skupštini 25. siječnja ove godine, tvrdeći da su njihovi dioničari već dovoljno obaviješteni o sadržaju nagodbe kroz službeno priopćenje vlade i ministarstva financija! No, krenimo redom. 

Bivši ministar financija Zdravko Marić 2. veljače 2021. godine održao je konferenciju za medije o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) vezanim uz konverziju kredita u švicarski franak. 

Objava nagodbe mogla bi nanijeti štetu 

Na toj konferenciji za novinare rekao je da je "postignut dogovor sa šest banaka koje vode procese, postupke i sporove pred međunarodnim sudom u Washingtonu, pred domaćim sudovima, a isto tako i s onima koji u ovom trenutku još nisu pokrenuli takve postupke".

Tada je rečeno kako je to izvansudsko rješenje te je tom prilikom istaknuto da je sporazum postignut sa Zagrebačkom bankom, Privrednom bankom, Sberbankom, Erste, Raiffeisen i OTP bankom.

S obzirom na to da je riječ o dokumentu koji je potpisala jedna suverena država kao što je Hrvatska, i to s privatnim bankama, a vezano za slučaj koji se tiče najmanje 55 tisuća hrvatskih obitelji koje su oštećene od strane tih istih banaka u slučaju švicarac, zatražili smo taj dokument na uvid putem prava na pristup informacijama. 

"Neovlašteno otkrivanje podataka vezanih za navedene postupke moglo bi nanijeti štetu gospodarskim interesima Republike Hrvatske", rekli su nam iz Ministarstva financija objašnjavajući da dokument nagodbe između jedne države Europske unije, odnosno Hrvatske, i privatnih banaka ne smije izaći u javnost.  

Banke ne žele dati nagodbu

U vladi tvrde da su zadovoljni nagodbom jer su se banke svojevoljno odrekle 2.5 milijardi kuna, kao i da hrvatska vlada nije morala, kako su naglasili, ništa napraviti zauzvrat. 

Obratili smo se i bankama te smo od njih zatražili informaciju što se krije u njihovom sporazumu s vladom. Konkretno, zanimalo nas je koje obaveze banaka proizlaze iz tog ugovora, a na što se obvezala vlada s obzirom na to da su se banke javno odrekle 2.5 milijardi kuna.

Pitanje smo postavili svim bankama koje su potpisale ugovor. Umjesto pojedinačnih odgovora, dobili smo zajednički, i to od Hrvatske udruge banaka. Nisu nam htjeli ništa odgovoriti te su se pozvali na priopćenje vlade iz veljače 2021. godine. 

Na Skupštini banke dioničar zatražio nagodbu na uvid 

Na skupštini Zabe, 25. siječnja ove godine, uvid u dokument nagodbe zatražio je dioničar te banke Marko Kačinari. Naime, Kačinari se pozvao na Zakon o trgovačkim društvima jer do potrebnih informacija dioničar dolazi ostvarivanjem prava na obaviještenost, koje je zajamčeno odredbama članaka 287. i 288. Zakona o trgovačkim društvima, a koje je temelj za ostvarivanje prava glasa. 

"Zagrebačka banka d.d., kao jedna od potpisnica odnosnog sporazuma, može samo potvrditi sadržaj službenih priopćenja Vlade RH", stoji u odgovoru Zagrebačke banke na zahtjev za uvid u dokument nagodbe. Kačinari u izjavi za Index naglašava kako je kao dioničar zatražio na uvid verificirani dokument nagodbe, na što ima pravo, no svejedno je odbijen. 

Povrijedili prava dioničara 

"Odbijen sam, čime je banka povrijedila moje pravo dioničara na obaviještenost", kaže Kačinari za Index dodajući kako će tužiti Zabu na Trgovačkom sudu. Kačinari se na zahtjev za uvid u dokument nagodbe odlučio nakon što je na Indexu pročitao članak "Vlada se dogovorila s bankama za švicarac, nagodba je teška 2.5 mlrd. kuna i tajna je". 

Podsjetimo kako je nedavno Vrhovni sud donio odluku o tome imaju li građani koji su konvertirali kredite iz švicaraca u eure pravo na obeštećenje. Naime, Vrhovni sud prihvatio je pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo tek na isplatu zateznih kamata. To tumačenje Vrhovnog suda izazvalo je val nezadovoljstva kod onih koji se smatraju oštećenima u slučaju švicarac. Odluci Vrhovnog suda prethodila je odluka Suda Europske unije u lipnju ove godine. 

Vlada lažno svjedočila u slučaju švicarac pred Europskim sudom?

Naime, Europski sud je odluku o pravima korisnika kredita na obeštećenje prebacio na Vrhovni sud tvrdeći da nema njegove nadležnosti. Odluka Europskog suda za Hrvatsku bila je drugačija nego za druge zemlje Europske unije. 

"Vlada na čelu s Plenkovićem dala je očitovanje u kojem je rekla da su se potrošači prihvatom konverzije odrekli svojih prava potraživanja od banaka. Rekli su da će valutna klauzula biti proglašena ništetnom i da su to potrošači trebali znati", rekao je čelnik udruge Franak Goran Aleksić nezadovoljan stavom hrvatske vlade kod te odluke suda Europske unije. Ta je udruga nedavno podnijela kaznenu prijavu jer je vlada lažno svjedočila na sudu.