Zagrebački holding o vodi punoj olova u zgradi: Odgovorni su suvlasnici

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Stanari nebodera u Zagrebu na adresi Prisavlje 6 imaju problem s vodom još od listopada. Nakon što su se morali tuširati u hladnoj vodi zbog mijenjanja cijevi u zgradi, novi problem im je voda puna olova i željeza.

O zdravstveno neispravnoj vodi u cijevima Index je pisao prošli tjedan. Podsjetimo, upravitelj zgrade Zapad-stan d.o.o. tvrdi da je nakon rezultata analize vode u laboratoriju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) tražio upute što činiti s tom vodom. HZJZ pak govori da upravitelj nije postupio sukladno zakonu i obratio se Stručnom povjerenstvu, što je potrebno za sazivanje hitne sjednice i rješavanje problema.

HZJZ navodi da se upravitelj za sazivanjem hitnog sastanka obratio tek 20. prosinca, koji je održan sutradan. Na tom sastanku u zgradi 21. prosinca, između upravitelja, predstavnika stanara, predstavnika HZJZ-a i HEP Toplinarstva, Sanitarna inspekcija je uzela uzorke vode te je dogovoreno da HEP Toplinarstvo 22. prosinca očisti spremnike toplinske stanice.

Nakon upita HEP Toplinarstvu u vezi prekomjerne količine olova i željeza u tek promijenjenim cijevima, uputili su nas na opskrbljivača hladnom vodom - Vodoopskrbu i odvodnju d.o.o. u sklopu Zagrebačkog holdinga. U HEP Toplinarstvu tvrde da se onečišćenje nije dogodilo na vrelovodu te da su oni zaduženi za taj dio te da su cijevi od čelika, u kojima nema olova.

Poslali smo upit Vodoopskrbi i odvodnji jesu li upoznati s tim da stanari nebodera na Prisavlju nemaju ispravnu vodu već dva mjeseca i u čemu je problem.

Holding: Uzorak vode potječe iz internog dijela instalacije, ona je u vlasništvu korisnika vodovodne usluge

Na upit nam je odgovorio Zagrebački holding koji kaže da je voda na javnom dijelu vodoopskrbne mreže, za koju je zadužen Vodoopskrba i odvodnja, zdravstveno ispravna. Navode da je problem u internoj instalaciji, u vlasništvu korisnika vodne usluge. 

"Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. (ViO) je javni isporučitelj vodne usluge, nadležan za distribuciju i održavanje isključivo javnog dijela vodoopskrbne mreže. Stoga je u konkretnom slučaju dva puta tijekom prosinca 2023. godine ViO na predmetnoj lokaciji ispitao kvalitetu vode za ljudsku potrošnju, uzorkovanjem vode na najbliže dostupnim javnim hidrantima. 

Rezultati provedenih analiza u skladu su s vrijednostima iz važećeg Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Koncentracije olova i željeza u oba su uzorka ispod granice kvantifikacije metode određivanja, odnosno prisustvo olova i željeza nije utvrđeno. To potvrđuje da je voda na javnom dijelu vodoopskrbne mreže, za koju je nadležno Društvo ViO d.o.o., zdravstveno ispravna za ljudsku potrošnju.

S obzirom na to da voda analizirana u laboratoriju HZJZ-a sadrži olovo i željezo iznad dozvoljenih vrijednosti, pretpostavka je da uzorak analizirane vode potječe iz internog dijela instalacije. Interna instalacija je, kao i vodomjerno okno, u vlasništvu korisnika vodne usluge koji ga je dužan održavati, sukladno Općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga", odgovorio nam je Zagrebački holding.

Prema onome što govori Zagrebački holding, suvlasnici zgrade su trebali održavati internu instalaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.