Zagrebački liječnik o energetskim pićima: Nemojte piti ta go*na

NATKO Beck, zagrebački liječnik, na društvenim mrežama pozvao je i odrasle i djecu da ne konzumiraju energetska pića.

"Djeca ne smiju piti energetska pića, unutra nema ništa dobro niti za odrasle, a još manje za djecu. Unutra su doze kofeina, taurina... koje su puno prevelike da bi ih uopće konzumirali.

Nemojte piti ta govna, pokušavajte ih izbjeći što više možete. Ako vam padne šećer pojedite nešto drugo umjesto toga jer sve drugo je bolje od toga. Ako uzmete šećer i popijete vodu to je isto energetsko piće, a od njega nećete dobiti aritmiju. Oprezno sa tim, ništa tu nema dobro, ne kužim zašto je to na tržištu", rekao je liječnik Natko Beck, vodeći specijalist radiologije u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Podsjetimo, kako je Index objavio, vlada kreće u zabranu energetskih pića maloljetnicima.

Odgovor je to na smrtni slučaj 13-godišnjeg dječaka iz Zagreba koji je preminuo prije nekoliko dana nakon konzumiranja veće količine energetskog pića.

Ministar zdravstva Vili Beroš je, kako je doznao Index, pokrenuo osnivanje radne skupine u svrhu zabrane prodaje i konzumacije energetskih pića maloljetnicama te drugih zakonskih ograničenja kojima bi se smanjila dostupnost energetskih pića maloljetnicima.

Beroševo pismo adresirano je na pet ministarstava, a od ministara Tomislava Ćorića, Nine Obuljen Koržinek, Zdravka Marića, Marije Vučković i Radovana Fuchsa traži se da žurno imenuju predstavnike svojih ministarstava u radnu skupinu.

Kako smo doznali, i iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo očitovali su se kako je nužan daljnji iskorak u smanjenju dostupnosti energetskih pića maloljetnicima. Podsjetili su na to da nedavni smrtni ishod 13-godišnjeg dječaka u KBC-u Zagreb liječnici koji su liječili dječaka povezuju s kardiomiopatijom i prekomjernom konzumacijom energetskih pića.

Analiza HZJZ-a

HZJZ je inače već proveo analizu u kojoj je najveći naglasak na pregledu praksi u drugim zemljama kada je u pitanju zabrana energetskih pića maloljetnicima, a u njoj se spominje i istraživanje navika konzumiranja energetskih napitaka kod učenika osnovnih škola koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija 2018. godine. Posebno se napominje da kombiniranje energetskih pića s alkoholom dodatno povećava rizik.

Što se tiče praksi u drugim zemljama, neke su zemlje potpuno zabranile energetska pića za djecu, neke su ograničile količinu kofeina u energetskim pićima. Dio zemalja ne dopušta prodaju energetskih napitaka mlađima od 15 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.