Zaharova: Ne bi trebalo testirati naše strpljenje oko nuklearnog oružja

Foto: EPA

Rusija ne planira krenuti putem nuklearne eskalacije u svom sukobu sa Zapadom oko Ukrajine, ali drugi ne bi trebali testirati njezino strpljenje, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Njezini komentari uslijedili su nakon niza upozorenja visokih ruskih dužnosnika, uključujući predsjednika Vladimira Putina, da zapadna vojna potpora Ukrajini povećava rizike od katastrofalnog nuklearnog sukoba.

"Učinit ćemo sve da spriječimo razvoj događaja prema najgorem scenariju, ali ne po cijenu povrede svojih vitalnih interesa", rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

"Ne preporučujem da itko sumnja u našu odlučnost i testira je u praksi", dodala je.

Rusija je oštro kritizirala opskrbu Ukrajine zapadnim oružjem i širenje vojnog saveza NATO-a bliže njezinim granicama pridruživanjem Finske, koja je ovog mjeseca postala 31. članica Sjevernoatlantskog saveza. 

"Oni (SAD) nastavljaju namjerno kršiti naše temeljne interese, namjerno stvaraju rizike i podižu uloge u sukobu s Rusijom...", rekla je Zaharova.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, blizak Putinov saveznik, rekao je ranije ovog tjedna da je svijet "vrlo vjerojatno na rubu novog svjetskog rata".

Pročitajte više