FOTO Zahvaljujući britanskom vojniku dobrog srca, ovaj mali Bosanac ima novo lice

Foto: The Stefan Savic Appeal, Wayne Ingram / Facebook, Twitter

PRIJE trinaest godina, kad je britanski vojnik Wayne Graham služio u Bosni i Hercegovini u sklopu mirovnih snaga, upoznao je na patroli tada četverogodišnjeg dječaka s rijetkom deformacijom lica.

Stefan Savić je rođen s Tessier facijalnim rascjepom - koštanim blokom po sredini lica umjesto nosa- koji mu je pritiskao lubanju i gurao mu oči u stranu, tako da nije mogao vidjeti ispred sebe.

 

Ingram (46), koji je sam otac četvoro djece, bio je toliko dirnut nesrećom malog Stefana da mu je obećao  pomoći i osigurati mu najmodernije liječenje u Velikoj Britaniji. Obećanje je i ispunio - prikupio je čak 140 tisuća funti za Stefanovu operaciju, piše Daily Mail.

Mali Bosanac u međuvremenu je imao ne jednu, nego pet operacija. Nakon posljednje, u listopadu ove godine, Stefan je imao nevjerojatan potpuni oporavak.

Ingram je za Daily Mail komentirao ovu lijepu ljudsku priču: "Osjećam neizmjeran ponos. Cijela stvar bila je vrtuljak emocija. (Stefanova) transformacija zaista je izvanredna. Da ste mi prije 13 godina rekli da ću postati prijatelj s bosanskim dječakom i njegovom obitelji, ne bih vam vjerovao. Ali sada postoji neraskidiva veza između nas."

Ingram, danas bolničar koji živi u Dorsetu, tada je bio poručnik u 9/12 brigadi Royal Lancers, na mirovnoj misiji u BiH, kad je upoznao Stefana i njegove roditelje Miloša i Slavu. "Osim deformacije lica, bio je samo normalan, razigran mali dječak", prisjetio se Ingram. "U to vrijeme imao sam dva mala sina i nije bilo šanse da stojim sa strane i ne učinim ništa. Momentalno sam znao da moram učiniti sve što mogu da pomognem."

 Ingram je prikupio 85 tisuća funti za prvu operaciju u Bolnici Great Ormond Stret 2003. Iako se plastični kirurg David Dunaway velikodušno odrekao svoje naknade, bilo je potrebno financirati vize, letove i smještaj za Saviće.

U prvoj operaciji Stefanu su izvađeni svi zubi i rekonstruirana lubanja . U drugoj, 12-satnoj operaciji izvađen mu je koštani blok i "izgrađen" novi nos. U trećoj operaciji korigirani su mu nazalni dišni putevi.

 

Prije dvije godine Ingram je prikupio još 20 tisuća funti, a Stefan se vratio u UK na četvrtu operaciju koja mu je korigirala lice i zube te dodatno pomogla s dišnim putevima. A nakon posljednjeg prikupljanja sredstava, Stefan je došao i na petu operaciju ove godine, gdje mu je nos dodatno oblikovan pomoću hrskavice iz uha.

Njihov oproštaj nakon zadne operacije bio je tužan, kaže Ingram: "Ovo je bio moj život zadnjih 13 godina. Dosad sam uvijek znao da će se u nekom trenutku vratiti u UK i da ću ga vidjeti opet, ali ne više. Ne znam kad ga opet vidjeti jer trenutno ne mogu sebi priuštiti put u Bosnu."

16-godišnji Stefan, koji svira harmoniku u bendu i želi postati instalater klima-uređaja, ima poruku za sve koji su mu pomogli: "Sve što mogu reći je hvala. Opet i opet nanovo, svima koji su mi pomogli."

Njegova majka Slava također se zahvalila dr. Dunawayu, "bez čijeg izvrsnog znanja, vještine i posvećenosti, Stefanov život bi bio mnogo drukčiji", i Ingramu, za koga kaže da "riječi ne mogu opisati što je napravio za nas i našu obitelj".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.