UHLJEBISTAN

Žalac i Murganić isplatit ćemo još 560.000 kuna. Treba li to ukinuti?

Foto/montaža: Index/Pixsell/Davor Puklavec/Josip Regovic/123rf

GABRIJELA ŽALAC i Nada Murganić, nakon što su smijenjene s ministarskih pozicija, sljedećih šest mjeseci primat će punu ministarsku plaću, a nakon toga šest mjeseci će primati pola plaće. Tako ćemo, primjerice, bivšoj ministrici regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u sljedećih godinu dana isplatiti gotovo 300 tisuća kuna. Točnije, 294.408 kuna, s obzirom na to da je njena bruto plaća kao ministrice iznosila 32.712 kuna bruto. 

>> Murganić uzela 6+6, plaćat ćemo je još godinu dana

Dobit će 560 tisuća kuna za apsolutno ništa

Za obje ministrice trošak bi mogao biti gotovo 600 tisuća kuna jer je, nakon Žalac, i Murganić danas najavila kako će aktivirati povlasticu 6+6. Na njen račun sljedećih godinu dana trebalo bi sjesti 266.337 kuna. Dvije ministrice tako će nas koštati točno 560.745 kuna. One, naime, kao i drugi smijenjeni ministri ne idu u sabor, jer nemaju zastupnički mandat. 

Podsjetimo, prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, oni imaju pravo nakon što im završi mandat na punu plaću šest mjeseci i pola plaće još šest mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti. Riječ je o privilegiji koja i danas izaziva bijes u javnosti. 

Loše radiš pa te smijene, ali i dalje primaš plaću

Prije četiri godine, točnije u listopadu 2016. godine, taj zakon neznatno je promijenjen pa dužnosnici koji na dužnosti provedu manje od tri mjeseca nemaju pravo na nikakvu naknadu. Bio je to jedan od uvjeta MOST-a za ulazak u koaliciju s HDZ-om Tomislava Karamarka.

Zakon je promijenjen i tako da oni dužnosnici koji obnašaju između tri mjeseca i godine dana po isteku mandata primaju cijelu plaću tri i još pola plaće iduća tri mjeseca, a onima koji na dužnosti ostanu više od godine dana ostaje pravo na šest mjeseci pune i još šest mjeseci pola plaće.

Na kraju sretne i zadovoljne

Podsjetimo kako je Gabrijela Žalac, od svih smijenjenih ministara, izrazila najveće nezadovoljstvo te je tvrdila kako je imala rezultate u svom resoru, a da su joj cijelo vrijeme lijepili, kako kaže, lažne afere. HDZ joj za sada nije našao nikakvu novu funkciju, a u sabor ne može jer nema zastupnički mandat. Murganić se pomirila sa svojom smjenom, iako je na posljednjem zasjedanju vlade, na kojoj je bila u funkciji ministrice, gotovo zaplakala. 

"Danas ćemo još neke stvari dovršiti i nadam se da ćemo onda svi skupa otići na godišnji", rekla je danas Murganić.

Što vi mislite? Treba li ukinuti uhljebničku privilegiju pod nazivom "6+6"? Recite nam u anketi!

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.