Žalac se izvlači na šibenskog tajkuna Jollyja. Tko je on?

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić

LUKSUZNI Mercedes E klase koji se misteriozno našao u dvorištu ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac u vlasništvu je tvrtke dalmatinskog poduzetnika Josipa Stojanovića - Jollyja, čiji je najpoznatiji biznis trenutno upravo uvoz ovih luksuznih njemačkih automobila.

Pedesetdvogodišnji Stojanović u biznis je ušao vrlo mlad kada je, s tek nešto više od 20 godina, 1987. u Miljevcima otvorio disco klub Amadeus. Na otvorenju je, navodno, pjevao Mišo Kovač, klub je bio vrlo popularan pa su u njemu nastupale sve tadašnje zvijezde, no već dvije godine kasnije Jolly se okreće trgovini. U Drnišu otvara malu trgovinu od 42 kvadrata.

Trgovački lanac prodao Todoriću

Rat, odnosno okupacija Drniša, prekida posao, a Stojanović odlazi u HV gdje ostaje oko godinu i pol dana. Stojanović se vraća u biznis i u Šibeniku 1993. godine pokreće veleprodaju, a godinu dana kasnije postaje generalni distributer Tuborga za Dalmaciju. Osim Tuborga, imao je ugovore i s Badelom te Kutjevom za distribuciju pića.

Pet godina kasnije kreće i u maloprodaju te nastaje trgovački lanac Jolly. Jolly je svojedobno bio najveći trgovac na području Šibensko-kninske županije s tržišnim udjelom od oko 40 posto. No 2008. godine Stojanović dio Jollyja prodaje Ivici Todoriću, odnosno Konzumu.

S Todorićem se očito i sprijateljio pa je tako u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju 2017. godine izjavio da su redovito u kontaktu.

"Ja san inače veliki prijatelj obitelji Todorić, zovnem ih, komuniciram s njima. Nije im lako i ne bih se našao u njihovoj koži, ali rekao sam Anti Todoriću, koji mi je najdraži: 'Ante, Vi ste mladi, Vi morate gledati dalje, imate djecu, morate i zbog njih krenuti naprijed, ispočetka. Sjetite se kako sam ja preko noći u ratu ostao bez ičega i prošao isti takav put'", rekao je Stojanović za Slobodnu.

Kupio najskuplji Mercedes u povijesti

Stojanović, koji je i privatno ljubitelj skupocjenih Mercedesa, 2013. godine postao je ovlašteni prodajno-servisni zastupnik te marke automobila. Prije dvije godine njegova tvrtka Jolly Autoline kupila je i Mercedes AMG Project One, najskuplji automobil u povijesti te marke, koji prema procjenama, ako se uračunaju porezi "na cestu", u Hrvatskoj košta oko 27 milijuna kuna.

Osim automobilima, Stojanović se bavi i turizmom te je vlasnik hotela Olympia Sky u Vodicama, a i osnivač je Košarkaškog klupa Jolly JBS iz Šibenika. Također, vlasnik je firme za reciklažu otpada, te robne kuće u središtu Šibenika.

Političari gosti na otvorenju hotela čiju je gradnju financirao HBOR

Stojanović je prijatelj, ili poznanik, kako smo danas doznali, s ministricom Žalac, ali i ministrom financija Zdravkom Marićem.

Na otvorenju njegova hotela Olympia Sky u Vodicama 2017. godine okupilo se više HDZ-ovih ministara, uključujući ministricu Žalac. Gradnja hotela u koji je uloženo 170 milijuna kuna financirana je kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj pa ne čudi da su političari bili važni gosti na otvorenju. Ministar financija Zdravko Marić, koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, nije se, kao u slučaju Agrokora, morao izuzimati iz glasanja o kreditu za Stojanovićev hotel u Vodicama, iako dolje priložena fotografija pokazuje da su jako bliski jer ga je odobrio Marićev prethodnik Boris Lalovac.

Ministar financija i predsjednik NO-a HBOR-a u zanosu navija jašući na Josipu Stojanoviću

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.