Započela je povijesna ceremonija abdikacije japanskog cara

Foto: Epa

CAR Akihito priprema se danas povući s prijestolja, postajući tako prvi japanski monarh koji je abdicirao u zadnjih 200 godina, piše BBC.

Ceremonija abdikacije počela je danas privatnim ritualima u carskoj palači u Tokiju.

85-godišnji Akihito dobio je zakonsko dopuštenje da se odrekne svog mandata nakon što je rekao da više ne može ispunjavati svoju dužnost zbog poodmakle dobi i lošeg zdravlja.

Njegov sin, prestolonasljednik Naruhito, sutra će zasjesti na Prijestolje krizantema s čime započinje novo razdoblje Japana. Japanski car nema stvarnu političku moć, ali ima poziciju nacionalnog simbola.

Glavna ceremonija u Sobi borova

Glavna ceremonija, naziva Taiirei-Seiden-nogi, trebala bi započeti 17:00 po lokalnom vremenu u državnoj prostoriji Matsu-no-Ma (Soba borova) u Carskoj palači.

Akihito će, odjeven u tradicionalno svečano ruho, objaviti povlačenje svojih precima. Bit će to prva abdikacija otkako se 1817. car Kokaku odrekao trona. 

Akihito će se odreći carskih regalija, drevnog mača i dragulja, ključnih dokaza carske vlasti, koje će u prostoriju unijeti u kutijama. Treći dokaz carske vlasti, sveto ogledalo, nikada ne napušta svoje mjesto u svetištu u palači.

Ostaje car do ponoći

U dvorani se očekuje tristotinjak uzvanika, članova svjetskih kraljevskih obitelji, japanske vlade i parlamenta te sudaca. 

Prije nego što se Akihito posljednji put kao car obrati podanicima, kratak će govor održati premijer Shinzo Abe. 

Akihito će tehnički ostati car dok sat ne otkuca ponoć. Tron tada automatski preuzima njegov sin Naruhito i počinje novo doba, nazvano "Reiwa" (prekrasna harmonija).

Formalna ceremonija Naruhitova ustoličenja bit će 1. svibnja u 10.30 po mjesnom vremenu i također će biti vrlo kratka. Naruhito, kojem će biti predani carski mač i dragulj, na samoj ceremoniji neće govoriti, ali će se podanicima obratiti kasnije u danu. 

Naruhitovi roditelji, car emeritus Akihito i carica emerita Michiko, neće biti na svečanosti. 

Nema političkih ovlasti

Akihito je preuzeo japansko prijestolje 8. siječnja 1989., kada mu je bilo 55 godina, nakon smrti oca cara Hirohita, za čije je vladavine Japan bio jedan od pokretača i gubitnika Drugog svjetskog rata.

Svoju je abdikaciju najavio u rijetkoj video-poruci u kolovozu 2016., rekavši da je zabrinut da bi ga starost i krhko zdravlje mogli spriječiti u obavljanju službenih dužnosti.

Car nema nikakvih političke ovlasti zbog čega čak niti ne može izravno abdicirati. Japanski je parlament u lipnju 2017. usvojio zakon koji mu je to omogućio.

Akihitovu vladavinu obilježilo je otvaranje carske obitelji i modernizacija društva, njegova  interakcija s bolesnim građanima ili s ljudima koji su proživjeli strašne nesreće, ali i nekoliko razornih prirodnih i najveća nuklearna katastrofa nakon černobilske. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.