Započinje gradnja Islamskog kulturnog centra u Sisku

Foto: FaH

U SUBOTU, 12. studenoga u Sisku će biti položen temeljni kamen budućeg Islamskog kulturnog centra, vrijednog 5,5 milijuna eura, čiju izgradnju financira Islamska zajednica u Hrvatskoj, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Sisku.

"Novi objekt, površine 2500 četvornih metara, osim molitvenog dijela, raspolagat će i brojnim drugim prostorima za kulturne, društvene i edukativne djelatnosti. Uz džamiju s velikom kupolom i minaretom, tu će biti polivalentna dvorana, knjižnica s čitaonicom, učionice, restoran muslimanske kuhinje, stambeni i drugi prostori. Vrijednost objekta, čiji je investitor Islamska zajednica u Hrvatskoj, je 5,5 milijuna eura, a gradit će se u fazama. Vjerujemo kako će centar širiti poruke mira, prijateljstva i dijaloga, a arhitektonski će oplemeniti vizuru grada", rekao je na konferenciji za novinare sisački imam Alem ef. Crnkić.

Kamen temeljac za Islasmki centar u Sisku bit će položen u godini u kojoj se obilježava stota obljetnica institucionalnog islama u Hrvatskoj. Nakon opsežnih priprema, koje obuhvaćaju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i otkup zemljišta, projektiranje objekta, te prikupljanje nužnih dozvola i suglasnosti, uvjeti za početak izgradnje centra su ostvarene. U gradu, u kojem živi 2450 muslimana, odnosno 5,1 posto stanovnika, potrebe za takvim objektom osjećaju se već desetljećima, rekao je imam Crnkić.

Povijesni trenutak za muslimansku zajednicu u Hrvatskoj


Najavio je da će na subotnjoj svečanosti sudjelovati veliki broj vjernika iz Hrvatske i susjednih zemalja, očekuju su reis-ul-ulema Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazović, direktor turske razvojne agencije TIKA Serdar Can, dužnosnici zagrebačkog Mešihata, veleposlanici brojnih arapskih zemalja, a nazočnima će se obratiti i sisački biskup mons. Vlado Košić.

Imam Crnkić je na potpori zahvalio Gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji, a sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić izrazile su uvjerenje kako će budući centar biti mjesto tolerancije i suživota. Polaganje temeljnog kamena su ocijenile povijesnim trenutkom za muslimansku zajednicu ne samo u Sisku i županiji, već i Hrvatskoj.

Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Sisku Edin Safić otklonio je svaku mogućnost da će budući centar doprinijeti radikalizaciji islama, naglasivši da je njegova namjena upravo suprotna. Priotom je istaknuo da u Hrvatskoj nije evidentiran ni jedan pripadnik terorističke organizacije ISIS.

U Pastoralnom centru susjedne katoličke župe Pohoda Blažene Djevice Marije održana je i tribina, na kojoj su vjernike o budućem Islamskom kulturnom centru i djelovanju islamske zajednice u Sisku izvijestili domaći župnik vlč. Branko Koretić, povjerenik za ekumenizam i dijalog vlč. Branimir Motočić, sisački imam Alem ef. Crnkić i sisački imam u miru Fuad ef. Karaga.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.