Zaposlenice vrtića u Slunju prekinule štrajk nakon pet tjedana

Foto: Dječji vrtić Slunj

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) izvijestio je da je štrajk u dječjem vrtiću Slunj obustavljen, radnice su izborile zakonske plaće, a dani provedeni u štrajku bit će plaćeni, te najavio prosvjed u vrtiću u Vrsaru zbog suspenzije triju odgajateljica.

SOMK je izvijestio da je na poziv slunjske gradonačelnice Mirjane Puškarić održan sastanak s radnicama i članicama sindikata, koje su pet tjedana bile u štrajku, te im je potvrđeno da je Gradsko vijeće donijelo odluku o povećanju plaća zaposlenih u dječjem vrtiću, odnosno izjednačavanju plaća u vrtiću s visinom plaća u osnovnim školama.

Pored toga, Gradsko vijeće je donijelo zaključak o nepotpisivanju kolektivnog ugovora, međutim, na prijedlog sindikata gradonačelnica je pristala potpisati sporazum o povećanju plaća, stoji u priopćenju SOMK-a.

"Ispunjeni su gotovo svi zahtjevi radnica vrtića"

Utvrđena je osnovica za izračun osnovne mjesečne plaće u bruto iznosu od 947.18 eura te se ugovorne strane obvezuju na poštivanje Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, odnosno da koeficijenti radnika u DV Slunj budu prilagođeni Uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama i svim izmjenama i dopunama Uredbe.

Gradonačelnica Puškarić je prihvatila zahtjev radnica i sindikata da im se isplati plaća tijekom vremena provedenog u štrajku. "Ovime su ispunjeni gotovo svi zahtjevi radnica, izborene su zakonske plaće, kao i plaćeni dani provedeni u štrajku, te je sindikat u dogovoru s radnicama najavio obustavu štrajka", navodi SOMK.

Najavljen prosvjed u Vrsaru

S obzirom da u Vrsaru i Biogradu na Moru štrajkovi još uvijek traju, te da su jučer u Vrsaru tri radnice isključene s rada, sindikat je najavio prosvjed koji će se održati u srijedu, 12. lipnja, u Vrsaru.

"Krajnje je neprihvatljivo da se brutalnim metodama pritišće radnice i već tjednima pokušava ugušiti zakonite štrajkove u Biogradu na Moru, a sada i u Vrsaru, posebno jer su u oba grada na vlasti predstavnici stranaka, HDZ i IDS, koje se u svojim programima eksplicitno zalažu za socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje", ističe SOMK.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.