Zapovjednik brodice u koju se zabila jahta: Vikao sam "ljudi, ubit će nas"

Foto: PIXSELL/Hrvoje Jelavic, Screenshot: HRT

U TEŠKOJ pomorskoj nesreći kod Murtera poginula je jedna osoba, a nekoliko ih je ozlijeđeno u sudaru ribarskog broda i jahte, koja je nakon toga potonula. Nesreća se dogodila jučer oko 19:35 dvije nautičke milje jugozapadno od Murvenjaka, blizu Murtera. 

Sudarile su se jahta i ribarica, obje pod hrvatskom zastavom. U sudaru je smrtno stradao član posade ribarskog broda. Nekoliko je osoba lakše ozlijeđeno, ali nisu poslane na bolničko liječenje, nego im je na mjestu pružena prva pomoć. Jahta je nakon sudara potonula i nalazi se na 80 metara dubine.

"Vikao sam: Ljudi, ubit će nas!"

"Bio je to djelić sekunde. Uočio sam brod s desne strane deset sekundi prije. Išao je velikom brzinom, 25 do 30 nautičkih milja. Vikao sam samo: 'Ljudi, ubit će nas!'" kazao je zapovjednik ribarskog broda Tomislav Jakovljev za HRT.

Lučki kapetan Ivan Paušić izjavio je kako ne bi ništa prejudicirao prije kraja istrage, dok se ne ispitaju svi i dok ne budu gotova sva vještačenja. Ispituju se, dodao je, sve osobe koje su sudjelovale u nesreći.

Na jahti bila četveročlana obitelj iz Hrvatske

Tragovi na ribarskom brodu, na kojem je bilo devet osoba, svjedoče o silini sudara. Poginuo je 62-godišnji kuhar na ribarici s Pašmana. Brod je bio na putu s Pašmana prema ribolovnom području. Jahta je velikom brzinom naletjela na ribarski brod i potonula na čak 80 metara dubine. Četveročlana obitelj iz Hrvatske, koja je bila na jahti, prebačena je u drugo ribarsko plovilo, piše HRT.

Očevid je završen i ribarica je dobila dozvolu da se vrati u matičnu luku. Kriminalističko istraživanje policije i Lučke kapetanije nastavlja se, a sve koordinira DORH. Za izazivanje ovakve prometne nesreće predviđena je kazna i do 15 godina zatvora.

"Promet je ljeti pregust"

Murterani već godinama upozoravaju da je potreban izniman oprez zbog gustog prometa tijekom ljetne sezone.

Napomenuo je da Murterani koji su vezani uz more već niz godina upozoravaju da je potreban izniman oprez zbog gustog prometa tijekom sezone. 

"Promet je pregust uz 4 tisuće čarter-plovila na Jadranu, uz druge strane brodove i brodove domaćih ljudi. Oni dolaze na godišnji odmor i svakomu se može dogoditi propust, ali se ne pridaje dovoljno pozornosti i uključuju se autopiloti", upozorio je predsjednik udruge Latinsko sidro Jakov Lovrić, prenosi HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.