Zarobljenici iz Lore tuže Hrvatsku i traže milijunsku odštetu

Foto: Tino Jurić/PIXSELL

NA SPLITSKOM Općinskom sudu održana su ročišta u slučajevima bivših ratnih zarobljenika Vojnog zatvora Lora Ljubiše Geruna i Vese Deretića iz Trebinja te njihova sugrađanina Vladimira Žarkovića koji od države Hrvatske traže naknadu štete zbog torture.

Bivši zatvorenici koji su se u Lori našli kao ratni zarobljenici traže odštetu od oko 250 tisuća kuna po osobi, a osim njih, državu je tužilo ili će tužiti još 20-ak bivših zatvorenika. 

Ako svatko od njih tuži za po 250 tisuća kuna, to će značiti da će država morati isplatiti najmanje pet milijuna kuna kao naknadu štete, piše Slobodna Dalmacija.

Prije tužbe državi je podnesen zahtjev za mirno rješenje spora, no Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu to je odbilo i odluku prepustilo sudu.

Predstavnici države, odnosno Općinskog državnog odvjetništva, nisu osporavali tužbenu osnovu koja se temelji na pravomoćnim sudskim odlukama, već je dogovoreno da se vještačenjem utvrdi kolika bi bila pravična novčana naknada.

Tužitelji Deretić i Gerun u svojoj se tužbi pozivaju na pravomoćnu presudu kojom je splitski Županijski sud na deset godina zatvora osudio zamjenika zapovjednika vojno-istražnog centra Tončija Vrkića, dok su na osmogodišnju zatvorsku kaznu osuđeni i stražari Ante Gudić te Anđelko Botić. U presudi se spominju i zapovjednik Lore Tomislav Duić i šef smjene stražara Emilio Bungur.

U tužbi se među ostalim navodi da su ih u vojno-istražnom centru udarali nogama, rukama, bejzbol palicama, gurali im pištolj u usta i prijetili da će ih ubiti, šmrkovima polijevali vodom pod velikim pritiskom, prisiljavali na bludne radnje, da ulaze u pasje kućice i laju, kleče i kupe ustima otpatke po tlu te im mokrili u usta.

Zatvorenici u Lori su, prema pravomoćnim presudama, mučeni dehidracijom, stajanjem na suncu, posipanjem rana solju, izgladnjivanjem, stavljanjem upaljenih cigareta u nos i čestim izvođenjem na lažna strijeljanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.