Zašto je Hrvate tako lako pljačkati? Jer je među nama brdo idiota

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

DA Hrvati žive i bolje nego što zaslužuju i nije neka tajna. No još uvijek uspijeva iznenaditi s koliko simpatije i odobravanja prosječni mali hrvatski čovjek gleda na one koji njegov novac troše na vlastiti luksuz.

>> HDZ-ov šef jedne od najsiromašnijih županija nabavio Škodu vrijednu više od 200 tisuća kuna

Jučer smo objavili priču o HDZ-ovu Ivi Žiniću, čelniku jedne od najsiromašnijih županija, sisačko-moslavačke, koji je za potrebe svog ureda nabavio novu Škodu Superb, automobil vrijedan više od 200 tisuća kuna.

Prosječni Hrvati puni razumijevanja i simpatija prema uhljebima koji ih pljačkaju

No iako ćete možda pomisliti kako je to izazvalo niz negativnih komentara o rastrošnom županu, na našem se Facebooku pojavio sasvim respektabilan broj onih koji su puni razumijevanja za HDZ-ovca. Njihova je kritika, ako se to uopće može nazvati nečim artikuliranim, upućena nama - jer u skupom autu koji plaćaju građani jedne od najsiromašnijih županija vidimo problem.

Pa pogledajmo kako razmišlja prosječni Hrvat:

Hrvatski mali čovjek, dakle, pun je razumijevanja za župana Žinića. Prosječnom Hrvatu nije jasno u čemu je problem, a svoj bijes usmjerava prema onome koji na problem ukazuje.

Postoje dva moguća objašnjenja za ovaj fenomen.

Idioti su među nama

Prvi je da su Hrvati razvili ozbiljnu, uznapredovalu verziju Stockholmskog sindroma. Da podsjetimo, riječ je o psihološkom terminu koji opisuje stvaranje emocionalne veze i identifikacije s agresorom, u ovom slučaju uhljebom koji tuđi novac koristi za vlastitu korist.

Druga teorija je još vjerojatnija. Hrvati koji se javljaju u komentarima i na izborima glasaju za Žiniće zapravo su identični upravo onima za koje glasaju. Karakterno potpuno isti kao uhljebi koji vode županije, općine, kućne savjete i za novac budala kojima upravljaju kupuju Audije A6, Škode Superb kao da su to svojim radom i prihodima zaslužili.

Jedina razlika između prosječnog malog hrvatskog čovjeka, branitelja onih koji ga pljačkaju je to što taj mali čovjek još nije uspio postati taj uhljeb koji će živjeti na račun drugih. Njemu je upravo to životni san i on i ne skriva divljenje prema onima koji su u tom hrvatskom snu uspjeli.

Treće obilježje prosječnih Hrvata, bez kojeg ova dva objašnjenja vjerojatno ne bi tako dobro funkcionirala, je to da je naprosto riječ o idiotima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.