Zašto je Nacional objavio lažne fotografije?

Foto: Nacional/Pixsell/Borna Filic

Tjednik Nacional objavio je lažne fotografije ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koje ga prikazuju kako šmrče kokain dok mu djevojka sjedi u krilu. Nacionalovi informatičari nisu uspjeli utvrditi da je riječ o fotomontaži, ali glavni urednik Nacionala i autor teksta Berislav Jelinić ne sumnja da se radi o montaži. Do istog je zaključka došla i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA).

Glavni urednik Nacionala: Objavio sam ih jer su dokaz kaznenog djela

Usprkos tome što je siguran da se radi o fotomontaži, Jelinić je fotografije ipak objavio.

„Objavio sam ih jer su dokaz kaznenog djela. Netko je bio spreman pokrenuti cijelu operaciju da bi diskreditirao Tolušića. I uz to, da sam objavio fotografije kao autentične, propao bih i ja i Nacional“, rekao je Jelinić za Index. Motivacija za objavu lažnih fotografija mu je bila, kaže, da pokaže što se događa u Hrvatskoj i što su sve neki spremni napraviti da bi uništili onoga tko im na bilo koji način smeta.

Ovo je očito napravila ozbiljna kriminalna organizacija, tvrdi Jelinić

„Ovo je, očito, napravila ozbiljna kriminalna organizacija. Cilj je prije svega bio Tolušić, a za Nacional ih je bilo baš briga“, rekao je Jelinić. Tolušić mu je, tvrdi Jelinić, rekao da je za postojanje tih fotografija znao nekoliko mjeseci, ali to nije prijavio policiji.

„Očito ih je podcijenio“, smatra Jelinić. 

Jelinić: Vidio sam osam fotografija, a dobio sam ih dvije

Sigurnosno-obavještajna agencija, kaže Jelinić, nakon dan i pol proučavanja fotografija zaključila je da su snimljene u jednom apartmanu u Srbiji. Tek su tada posumnjali da fotografije nisu autentične, a navodno su uspoređivali i fotografije Tolušićevih ruku, satova i cipela. Na koncu su zaključili da se radi o sofisticiranoj fotomontaži. Jelinić tvrdi da mu je pokazano osam takvih fotografija, ali ih je dobio samo dvije, te ih i objavio zamutivši sam Tolušićevo lice.

"Napravio sam to da se fotografije ne bi koristile kao autentične. Jednom kad bi se pustile u javnost, šteta bi bila napravljena i bilo bi je nemoguće popraviti", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.