Zašto je područje Gaze i Izraela mutno na Google Mapsu?

Foto: Google Maps

ZAŠTO je Gaza, jedno od najgušće naseljenih mjesta na svijetu, mutna na Google karti (Google Maps)?

Zapravo se velik dio Izraela i palestinskih teritorija na Google Earthu prikazuju kao satelitske slike niske rezolucije, iako su dostupne snimke mnogo bolje kvalitete.

Primjerice, u gradu Gazi jedva je moguće uočiti automobile na ulicama dok se u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje, automobili jasno razaznaju te je čak moguće na ulicama vidjeti i pojedine ljude.

Važnost satelitskih snimaka

Satelitske snimke su postale važan faktor tijekom izvještavanja o izraelsko-palestinskom sukobu, no vlasti su izrazile zabrinutost da bi detalji na snimkama mogli ugroziti sigurnost zemalja.

Analitičari i istražitelji pokušavaju putem satelitskih snimki potvrditi područja raketne paljbe i ciljanih zgrada u Gazi i Izraelu.

"Od Izraela i palestinskih teritorija ne dobivamo satelitske slike visoke rezolucije što nam otežava situaciju", kazao je istražitelj Samir za BBC.

No, nisu samo mutne satelitske snimke koje šalju Gaza i Izrael. To područje ima nisku rezoluciju i na Google Earthu.

"Najnovija snimka Google Eartha je iz 2016. i potpuno je beskorisna. S druge strane, zumirao sam neko nasumično ruralno područje u Siriji i od tada je snimljeno više od 20 slika, u vrlo visokoj rezoluciji", napisao je na Twitteru novinar Aric Toler.

Google navodi kako mu je cilj "redovito stavljati nove snimke gusto naseljenih mjesta", ali to očito nije slučaj s Gazom.

Jesu li Googleu uopće dostupne sve slike visoke rezolucije?

Američka vlada je do prošle godine ograničavala kvalitetu satelitskih snimki koje su tvrtke iz SAD-a smjele nuditi na komercijalnoj osnovi.

Kyl-Bingamanov amandman (KBA) uveden je 1997. godine kako bi se riješila neka sigurnosna pitanja Izraela. Iako se on odnosio samo na izraelsko područje, ograničenje se primjenjivalo i na palestinski teritorij.

KBA je ograničio kvalitetu slike na taj način da je objekt veličine automobila bio jedva vidljiv, odnosno izgledao je jako zamućeno. Svaki još manji objekt bio je skoro neprepoznatljiv.

"Izraelu bi najviše odgovaralo da ga se fotografira u najnižoj mogućoj rezoluciji. Poželjno je da smo malo zamućeni, a ne da se sve precizno vidi", rekao je prošle godine Amnon Harari, voditelj svemirskog programa u izraelskom ministarstvu obrane.

Nakon što su pružatelji usluga koji nisu iz SAD-a, poput francuske tvrtke Airbus, uspjeli na tržištu ponuditi slike u većoj rezoluciji, Sjedinjene Države su u srpnju 2020. ukinule KBA. Američka vlada sada dozvoljava kompanijama iz SAD-a da daju daleko kvalitetnije slike tog područja.

No Gaza je i dalje mutna

BBC je razgovarao s tvrtkama Google i Apple te ih upitao o problemu niske rezolucije izraelsko-palestinskog područja.

Apple je rekao da radi na ažuriranju svojih karata na veću rezoluciju, a Google je kazao kako njegove snimke dolaze iz različitih izvora te da razmatra "mogućnost ažuriranja svojih snimki kada budu dostupne fotografije više rezolucije".

"S obzirom na važnost trenutnih događaja, ne vidim zašto bi se komercijalne snimke ovog područja i daje trebale namjerno predstavljati u nižoj rezoluciji", napisao je na Twitteru Nick Waters, istražitelj koji koristi javno dostupne informacije otvorenog koda.

Tko zapravo snima satelitske slike?

Javne platforme, kao što su Google Earth i Apple Maps, svoje satelitske snimke nabavljaju od drugih kompanija.

Tvrtke Maxar i Planet Labs već sada nude snimke Izraela i Gaze u visokoj rezoluciji.

Ove mnogo kvalitetnije slike mogu otkriti detalje do pola metra ili manje. Planet Labs potvrdio je za BBC da pruža slike u rezoluciji od 50 cm. Međutim, istražitelji otvorenog koda se u velikoj mjeri oslanjaju na besplatni softver za mapiranje i nemaju često izravan pristup slikama visoke rezolucije koje je potrebno dodatno platiti.

Satelitske slike koriste se u mnoge svrhe, uključujući praćenje krčenja šuma i razmjer šumskih požara, kao i istraživanje kršenja ljudskih prava diljem svijeta.

Primjerice, djelatnici organizacije Human Rights Watch su u suradnji s Planet Labsom 2017. godine dokazali da vojska u Mjanmaru uništava sela u kojima živi etnička skupina Rohingya.

Pomoću satelitskih snimki, mapirali su opseg štete u više od 200 sela na tom području, uspoređujući fotografije tog teritorija prije i poslije akcije mjanmarske vojske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.