Zašto je Toblerone ogorčio krajnju desnicu

Foto: Epa

PRIPADNICI europske krajnje desnice pozvali su na masovni bojkot kupnje Tobleronea, nakon što su otkrili da je popularna trokutasta čokolada certificirana kao halal proizvod, javio je CNN.

Halal je arapska riječ koja označava da je hrana ili usluga dopuštena prema islamskom zakonu. Halal isključuje hranu koja sadrži svinjetinu ili alkohol. Također, halal zahtijeva da musliman zakolje životinju koja će se jesti, razrezivanjem njezinog grla, bez da bude prethodno omamljena.

Certifikaciju povezali s islamizacijom Europe

Toblerone nije promijenio svoj recept (za čokoladu) za potrebe certificiranja. No neki su online komentatori loše reagirali na vijest da je njena tvornica u švicarskom gradu Bernu, u travnju dobila halal certifikat.

Glasnogovornik njemačke nacionalističke stranke AfD, ustvrdio je kako je certificiranje pokazatelj "islamizacije" Europe.

"Islamizacija se ne događa - ni u Njemačkoj, niti u Europi. Stoga je sasvim čista slučajnost da je prikazana, poznata sorta čokolade, sada certificirana kao 'HALAL'", sarkastično je napisao Jorg Meuthen iz AfD-a na društvenim mrežama. 

Desničarski bojkot

Njegova objava je potaknula neke od desničarskih sljedbenika na izljeve gnjeva. Više ljudi diljem Europe je tweetalo da ubuduće neće kupovati čokoladu.

"Nikada neću, NIKAD kupiti još jednu tobleronu!!! #BOYCOTTTOBLERONE", napisao je jedan korisnik Twittera. 

"Šteta, volim jesti. Ali ne volim muslimansku hranu", poručio je drugi na Facebooku.

"Toblerone je sada na mom popisu!", naveo je treći.

Postali sprdnja

Nakon što su desničari pobjesnili na društvenim mrežama, drugi su ih počeli zbog toga ismijavati. 

Osim ismijavanja se navelo, da je većina masovno (industrijski) proizvedene hrane i tako u skladu s halal standardom. Tako da ga je i Toblerone ispunjavao i prije certificiranja. 

"Svatko tko ima moć i vrijeme da se uzruja zbog takvih gluposti, ne smije biti iznenađen (podsmijehom)", glasila je jedna od poruka desničarima.

Tvrtka potvrdila da je proizvodnja neizmijenjena

Mondelēz, koji proizvodi Toblerone, potvrdio je da je tvornica čokolade u Bernu dobila halal certifikat prije osam mjeseci, kao i da proizvodni proces nije zbog toga izmijenjen.

"Certifikacija nije rezultirala nikakvim promjenama u našem dragom tradicionalnom receptu za Toblerone. Njezin prirodni proizvodni proces u osnovi zadovoljava halal kriterije", naveo je Mondelēz u izjavi poslanoj CNN-u. 

Halal standard ima većina velikih tvrtki

"Većina multinacionalnih tvrtki ima proizvode koji su certificirani prema halalu. Tvrtke žele ostvariti više prihoda, a postoje dvije milijarde muslimana na svijetu koji jedu samo halal", izjavio je za CNN Umar al-Qadri iz neprofitnog Odjela za halal certifikaciju.

"Ništa se nije promijenilo (halal certifikacijom)", dodao je, ističući da tvrtke jednostavno moraju proći inspekciju, kako bi dobile halal certifikat.

Ljutnja je izraz islamofobije

Al-Qadri je pozvao ljute desničare da "istraže i saznaju što je halal".

Reakcija desničara u vezi certifikacije za njega je "izraz islamofobije i ništa drugo".

"Pretpostavljaju da je halal negativan, kada je to zapravo, nešto vrlo pozitivno - viši standard sigurnosti hrane", zaključio je.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.