Zašto je velik dio Muellerovog izvješća cenzuriran?

Foto: EPA/US Department of Justice

IAKO je dugo očekivano izvješće posebnog tužitelja Roberta Muellera od jučer konačno dostupno američkoj i svjetskoj javnosti, to ne znači da ga možemo pročitati u cijelosti. 

>> Što je sve otkrilo Muellerovo izvješće o Trumpu?

Naime, odvjetnici američkog ministarstva pravosuđa i ureda specijalnog tužitelja Roberta Muellera prošli su zajedno kroz ovo izvješće i redigirali - drugim riječima, cenzurirali - osjetljive dijelove.

Podsjetimo, riječ je o izvješću o istrazi o ruskom uplitanju u izbore i sumnjama na to da se predizborna kampanja predsjednika Donalda Trumpa urotila s ruskom vladom ili da je njegova administracija ometala dotičnu istragu. 

Američke obavještajne službe su utvrdile da je Rusija pokušala utjecati na predsjedničke izbore u SAD-u 2016. i to u korist Trumpa, a na štetu njegove protukandidatkinje Hillary Clinton. Stoga je Mueller istraživao je li Trump ili netko iz njegove kampanje surađivao s Rusima kako bi doveli Trumpa na predsjedničko mjesto. 

Više od trećine od 448 stranica barem djelomično zacrnjeno

Mueller je u izvješću nakon dvije godine istrage zaključio kako se ne može dokazati da je Trump ili netko iz njegove kampanje bio u dosluhu s Rusima. Ipak, u izvješću koje se proteže na 448 stranica Mueller je zaključio kako su u Trumpovom timu znali da će imati koristi od Rusa te da su u više navrata dobili ponude o suradnji.

"Poveznice uključuju ruske ponude pomoći kampanji. U nekim slučajevima, kampanja je bila susretljiva prema ponudi, dok su u drugim slučajevima dužnosnici kampanje izbjegavali (ponudu)", navodi se u izvješću.

Više od jedne trećine stranica izvještaja sadrži barem jednu zacrnjenu riječ. Iako gotovo dvije trećine stranica uopće nemaju zacrnjenu riječ, neke od stranica gotovo su potpuno zacrnjene. Los Angeles Times objavio je zajedničku fotografiju svih stranica izvještaja na kojoj su razmjeri cenzure jasno vidljivi.

 

Demokratski lideri Kongresa poručili su stoga kako im verzija izvješća koju je objavio državni odvjetnik William Barr, kojeg je postavio sam Trump, nije dovoljna. Neki od njih su Barra pozvali na ostavku rekavši kako ne može braniti i interese države i interese Trumpa. Također su zatražili da Mueller svjedoči pred njihovim odborom.

Nancy Pelosi i predsjednik demokrata u Senatu su izdali zajedničku izjavu u kojoj su poručili kako postoje velike razlike između onoga što je na konferenciji za medije rekao državni odvjetnik William Barr i onoga što o opstrukciji kaže Muellerovo izvješće. Barr je pak izjavio da je dio izvješća zatamnjen zbog zaštite privatnih podataka. 

Četiri kategorije za cenzuru

Kako izvještava Los Angeles Times, dužnosnici su redigirali odnosno zatamnili dijelove izvješća na temelju četiriju kategorija: 

1) Dokazi za veliku (istražnu) porotu, koji su podložni pravilima o tajnosti.

2) Povjerljiv materijal američkih obavještajnih službi ili saveznika.

3) Informacije o istragama koje su u tijeku.

4) Detalji koji bi mogli nepravedno narušiti privatnost i naštetiti reputaciji perifernih trećih stranaka.

Zatamnjeni dijelovi su tako u dokumentu popraćeni objašnjenjima o kojoj od navedenih kategorija se radi. 

Prva i treća kategorija posebno su zanimljive, budući da služe kao potvrda da sve istrage i sudski procesi o ruskom miješanju u izbore i srodnim optužbama nisu okončani.

Zacrnjeni dijelovi potvrda da istraga nije gotova

Dapače, kako tvrdi pravni ekspert, kolumnist Newsweeka i autor knjige "Dokaz dosluha" Seth Abramson, Mueller je dobar dio svoje istrage prenio drugim tužiteljima koji će nastaviti s radom, uključujući moguće podizanje novih optužnica, i nakon što Muellerov ured završi sa svojim.

Dodatno krivo tumačenje Muellerovog izvješća, tvrdi Abramson, proizlazi iz toga što je Mueller, prema svemu sudeći, istraživao samo usko pravno pitanje mogućeg izravnog dosluha Trumpove kampanje s ruskom (ili nekom drugom) vladom, što isključuje ruske (ili druge) državljane koji nisu državni dužnosnici, ali su bliski Kremlju.

Isto tako, Mueller je odbio donijeti zaključak o tome je li Trump ometao Muellerovu istragu. Prema njegovom vlastitom objašnjenju u izvještaju, Mueller nije mogao donijeti taj zaključak jer nije mogao utvrditi je li Trump imao kriminalni motiv. No pritom je iznio čak 11 slučajeva u kojima je moguće da je Trump zaista pokušao omesti istragu.

“Istraga nije uspjela utvrditi da je predsjednik u potpunosti nevin za opstrukciju. Izvješće kaže da dokazi o predsjednikovim postupcima i namjerama predstavljaju teška pitanja što nas sprječava da zaključimo kako nije bilo nikakvog kaznenog djela", navodi se u izvješću.

 

Ti dokazi, kao i oni koje je iznio o kontaktima i poveznicama između osoba povezanih s Trumpom i onih povezanih s ruskom vladom, možda nisu dovoljni za kaznenu istragu, ali na Kongresu je da utvrdi jesu li dovoljan povod za pozivanje na političku odgovornost. Drugim riječima, za pokretanje procedure opoziva. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.