Gdje su prosvjedi Palestinaca protiv Hamasa?

Foto: Profimedia, Epa

Otkako je nakon nezapamćeno brutalnog napada Hamasa 7. listopada, u kojem je ubijeno 1400 Izraelaca i to mahom civila, izbio rat Izraela i Hamasa, često se može čuti teza kako Palestinci uglavnom ne podržavaju Hamas.

"Palestinska država nije Hamas"

Govorio je to i povjesničar Ivo Goldstein u HRT-ovoj emisiji Studio 4: "Palestinska država nije Hamas i palestinski narod nije Hamas." Rekao kako Palestinska oslobodilačka organizacija radi na suživotu i inzistira na projektu dvije države, a Hamas se tome protivi.

"2017. godine provedena je anketa među palestinskim građanima i 70 posto nije podržavalo Hamas", govori Goldstein dodajući da Hamas ima podršku u radikalnim krugovima. Dejan Jović, politolog i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, za N1 rekao je da sve manji broj Palestinaca podržava Hamas.

"Zanimljivo je i da ispitivanja javnog mnijenja koja su u Gazi provedena dva tjedna prije ovog događaja pokazuju da je sve manji i manji broj Palestinaca u Gazi podržavao Hamas. Ako pogledamo, 67 posto ljudi nema nimalo ili uglavnom nema povjerenja u Hamas, što su dvije trećine.

Ako malo pogledate i druge podatke, po pitanju trajnog rješenja Izraela i Palestine najveći broj, njih 54 posto, za dvije je države. Dakle, nisu za politiku uništenja Izraela i 73 posto bilo je za mirno rješenje sukoba", rekao je Jović.

"Samo 27 posto Palestinaca odabralo je Hamas kao svoju preferiranu stranku"

Radi se o anketi Arapskog barometra o Zapadnoj obali i Gazi, provedenoj u partnerstvu s Palestinskim centrom za istraživanje politike, a uz potporu Nacionalne zaklade za demokraciju.

Kako donosi Foreign Affairs, anketirano je 790 ispitanika na Zapadnoj obali i 399 u Gazi (intervjui u Gazi dovršeni su 6. listopada). Nalazi istraživanja otkrivaju da su stanovnici Gaze imali vrlo malo povjerenja u svoju vladu koju vodi Hamas.

Upitani da identificiraju količinu povjerenja koje imaju u vlasti Hamasa, većina ispitanika (44 posto) rekla je da uopće nemaju povjerenja, a "nema puno povjerenja" bio je drugi najčešći odgovor, 23 posto. Samo 29 posto stanovnika Gaze izrazilo je ili "veliko" ili "prilično" povjerenje u svoju vladu.

S obzirom na loše mišljenje koje većina stanovnika Gaze ima o svojoj vladi, nije iznenađujuće da se njihovo neodobravanje proteže i na Hamas kao političku stranku. Samo 27 posto ispitanika odabralo je Hamas kao svoju preferiranu stranku, što je nešto manje od udjela koji ima Fatah (30 posto), stranka koju vodi Mahmoud Abbas i koja vlada Zapadnom obalom.

Prema anketi, stanovnici Gaze ne dijele Hamasov cilj eliminacije Izraela. Kada su im predstavljena tri moguća rješenja izraelsko-palestinskog sukoba, većina ispitanika (54 posto) dala je prednost rješenju s dvije države zacrtanom u sporazumima iz Osla iz 1993. godine.

U ovom scenariju, država Palestina bi bila smještena uz državu Izrael, a njihove granice bi se temeljile na de facto granicama koje su postojale prije Šestodnevnog rata 1967. godine.

Sveukupno 73 posto stanovnika Gaze bilo je za mirno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. Uoči Hamasovog napada 7. listopada, samo 20 posto stanovnika Gaze bilo je za vojno rješenje koje bi moglo rezultirati uništenjem države Izrael.

Istraživanje iste organizacije nedavno dalo drugačije rezultate

Postoje istraživanja koja ne daju isti zaključak. Ista ova organizacija provela je istraživanje i 2021., piše AP, te je tada anketa pokazala dramatičan porast palestinske potpore Hamasu. Anketa je pokazala pad potpore predsjedniku Mahmoudu Abbasu, kojeg se u međunarodnoj javnosti smatra partnerom za oživljavanje davno nepostojećeg mirovnog procesa.

Anketa je pokazala da 53 posto Palestinaca vjeruje da je Hamas "najzaslužniji za predstavljanje i vođenje palestinskog naroda", dok samo 14 posto preferira Abbasovu sekularnu stranku Fatah.

Hamas je na vlast došao na izborima

Ova istraživanja, ali i općenito javno mnijenje da Palestinci mahom ne podržavaju Hamas, u određenom su raskoraku sa slikama s propalestinskih prosvjeda iz europskih gradova.

Podsjetimo i da je Hamas na vlast doveo narod, na izborima 2006. godine. Hamas je na tim izborima osvojio 44.45 posto glasova, dok je Fatah osvojio 41.43 posto. Poslije toga izbori više nisu održavani, a Hamas je počeo vladati željeznom rukom.

Diljem svijeta ne vidimo prosvjede palestinske dijaspore protiv Hamasa, nego one koji su protiv rata, odnosno ubijanja Palestinaca od izraelske vojske, kao i one koji su direktno protiv Izraela. Izrael se olako proglašava genocidnom državom, a Izraelci doseljenicima koji ugnjetavaju Palestinu itd., dok se uloga Hamasa uopće ne propitkuje.

Prosvjedi za Palestinu diljem svijeta

Nekoliko prosvjeda za Palestinu se održalo i u Zagrebu. Jedan od prosvjednika, koji se predstavio kao Palestinac kojem je majka Hrvatica, kazao je da Izrael ne želi mir s Arapima, ali i da Europa ne želi priznati genocid nad Palestincima zbog svoje grižnje savjesti i odnosa prema Židovima.

 

"Ono što smo mi preživjeli za vrijeme rata Palestinci proživljavaju 75 godina. Svijet zbog svoje grižnje savjesti gleda njihovu patnju. Vidimo da žrtve mogu postati agresori. Palestinci nemaju prava, prijeti im zatvaranje i smrt. Nema razlike je li Palestinac vojnik ili novinar", rekao je.

Još sredinom listopada, više stotina građana i Palestinaca koji žive u Bosni i Hercegovini okupilo se u Sarajevu u znak potpore palestinskome narodu. Palestinac Muhammed Hamad rekao je lokalnim medijima kako su se okupili u znak potpore Palestincima i kako bi ukazali na "najgoreg okupatora na svijetu" (Izrael), koji u Gazi uništava sve pred sobom.

 

"Hod za Palestinu" održao se i u Londonu. Tisuće propalestinskih demonstranata hodale su središtem Londona pozivajući na okončanje izraelskog vojnog djelovanja u Pojasu Gaze

U New Yorku za Palestinu prosvjedovali i Židovi

Prosvjednici su se okupili u blizini križanja Oxford Circus, odakle su pošli prema Downing Streetu, službenoj rezidenciji i uredu britanskog premijera Rishija Sunaka. Mnogi su mahali palestinskim zastavama i nosili natpise "Slobodna Palestina". Prozivali su vlade Velike Britanije i SAD-a zbog njihove podrške Izraelu.

U listopadu je propalestinski skup održan i na pariškom Trgu Republike. Okupilo se oko 15.000 ljudi. Snage reda privele su deset prosvjednika zbog antisemitskih izjava i iscrtavanja grafita na kipu Republike.

U New Yorku su za Palestinu prosvjedovali čak i Židovi. Na odijelima su imali bedževe, a u rukama poruke koje kažu "Židov, ne cionist".

Prosvjedi se, kako smo naveli, održavaju diljem Europe i svijeta, a nas je, dakle, zaintrigirala činjenica da nijedan od prosvjeda nije protiv Hamasa. Dapače, na nekima se Hamas i opravdava, što je u raskoraku s brojnim izvješćima o Palestincima koji se protive režimu Hamasa.

Politolog Obućina: Ako bi obitelj odbacila pomoć Hamasa, ne bi imala kruha

Ovu temu pokušao nam je približiti Vedran Obućina, predsjednik Centra za međureligijski dijalog u Rijeci te doktorski istraživač na Sveučilištu u Regensburgu. Pitali smo ga koliko Palestinaca iz Palestine ne podržava Hamas.

"Ovo je vrlo složeno i teško pitanje. Iz mojih osobnih kontakata s Palestincima poznato mi je da svi redom žele mir. Niti imaju veliku ideju rušenja izraelske države niti podržavaju napade protiv Izraela, ali su srčani u obrani svoga teritorija jer je jedina alternativa rušenje njihove slobode i domova, pa i njihovih života.

Moramo znati da nema druge političke moći u Pojasu Gaze osim Hamasa. On je legalno izabran na palestinskim izborima, iako je potom radio snažno na iskorjenjivanju bilo kakve političke i građanske oporbe. Hamas svim stanovnicima omogućuje osnovne potrebe. Takav socijalni populizam, koji uključuje i osnovnu sigurnost, nije predmet odbacivanja.

Ukoliko bi neka obitelj odbacila pomoć Hamasa, vjerojatno ne bi imala kruha. Na ljestvici životnih potreba pri vrhu su osiguravanje hrane i vode, zdravstvena skrb i sigurnost. Tek potom možemo govoriti o ljudskim pravima i slobodama, uključujući politička prava.

Nažalost, uslijed izraelske blokade, osnovne potrebe su ugrožene. Izrael u potpunosti kontrolira telekomunikacije, vodoopskrbu i električnu energiju, što dovodi do gotovo besmislene situacije u kojoj Izrael kontrolira živote Palestinaca, a Hamas se odupire tome, dok građani konstantno pate.

I to je krajnji rezultat svih ovih desetljeća - dok niti jedna izraelska i palestinska uprava nisu odgovarale za niz zločina, izraelski i palestinski građani redovito pate i snose sve gubitke ovog pogubnog sukoba", govori Obućina.

"Građani Gaze nemaju slobode izraziti svoj otpor Hamasu"

Pitamo ga koliko čvrsto Hamas vlada unutar Gaze i postoji li mogućnost da se pojavi opozicija.

"U samom Pojasu Gaze ljude nije briga za Hamas, Izrael ili bilo što drugo doli za spašavanje vlastitoga života. U proteklim godinama su postojali civilni otpori Hamasu, ali su bili izbačeni ili neutralizirani, što znači da sami građani Gaze nemaju slobode izraziti svoj otpor Hamasu.

S druge strane, Palestinci na Zapadnoj obali, kao i u drugim zemljama, nemaju osobitih simpatija prema Hamasu, ali je teško procijeniti ove stavove jer nema kvalitetnih analiza javnoga mišljenja. Postoje oni koji su emigrirali i protive se Hamasovoj viziji palestinskoga pokreta, a koji su i dalje za palestinsku neovisnost.

Najzad, većina vlada u susjedstvu ne podržava Hamas, a istovremeno gaji dobre odnose s Palestinskom samoupravom, među kojima su vlade Egipta i Jordana, gdje živi velik broj Palestinaca", dodao je.

"Protuhamasovski prosvjedi u islamskim zemljama su opasni"

Odgovorio je i na pitanje zašto se diljem svijeta, na prosvjedima palestinske dijaspore, ne prosvjeduje protiv Hamasa, nego isključivo protiv Izraela:

"Postoji niz proizraelskih prosvjeda, kao i proizraelskih stavova, samo što oni nisu toliko medijski eksponirani. Mislim da je ovdje ključna uloga medija koji nekako više staju na stranu 'potlačenoga', ali ne uviđaju trajnu patnju izraelskoga naroda.

Pokušaj protuhamasovskog prosvjeda u većinski islamskim zemljama je opasan, s obzirom na to da velika većina tih država nema demokratsku tradiciju prosvjeda. Istovremeno, teško je govoriti kako je Izrael u tom području demokratičnosti, s obzirom na to da je njegova vlada donijela odluku kako će bez upozorenja pucati i na vlastite građane (Izraelce) ako stanu protiv odluka vlasti", kaže naš sugovornik.

"No ono što malo tko govori jest da je za kritično promišljanje i demokratičnost potrebno odstupiti od emocija i sagledati cjelokupnu situaciju trezveno. No znate li što se događa nakon toga? Proglašeni ste antisemitom, islamofobom i svim drugim oblicima ideologije buđenja i kulture otkazivanja koji su danas najgori totalitarizam za objektivno i kritično promišljanje.

Bojim se da će svijet ući u novo područje ekstremne polarizacije u kojoj će se ovakve riječi kao što ih ja govorim kažnjavati čak i zatvorom. Na isti način se gleda ovaj sukob, gdje se cjelokupne karijere i međuljudski odnosi procjenjuju prema tome je li netko za Izrael ili Palestinu. Ja sam za mir. A to je valuta koju malo tko cijeni", zaključuje Obućina.

Klasić: Očekujem od muslimana i Arapa širom svijeta da prosvjeduju protiv Hamasa

Povjesničar Hrvoje Klasić komentirao je ovu temu na N1 Televiziji. Ističe da Hamas nije na vlasti u Zapadnoj obali, gdje isto žive Palestinci. 

"Žive i u Jordanu, Libanonu... Alternative postoje. Nije život Palestinaca jednak u Gazi ili na Zapadnoj obali. Ta radikalizacija Palestinaca iz Gaze da daju podršku Hamasu je posljedica njihovog položaja. 

Meni je žao što nema više protesta s palestinske strane. Kao što mislim da je Netanyahu nešto najgore što se dogodilo Izraelu ikad u političkom smislu, ali Izraelci već godinama prosvjeduju. Očekujem od Palestinaca i Arapa širom svijeta, muslimanskih vjernika, da i oni pokažu podršku miru tako što će prosvjedovati protiv Hamasa i svake radikalizacije koja nikako ne vodi miru", rekao je.