Zašto policija nije upala na Tuđmanov sprovod?

Foto: Pixsell/Luka Stanz/Narodne novine

ZAGREBAČKA policija objavila je snimku racije koju je provela u restoranu na zagrebačkoj Trešnjevci. Restoran je, kako je objavila policija, "radio unatoč zabrani tj. protivno odluci Stožera civilne zaštite RH".

> Policija upala u restoran koji je radio u Zagrebu, pogledajte snimku racije

 

Citirajmo još jedan važan dio iz policijskog priopćenja o raciji na Trešnjevci: "Službenici Ravnateljstva civilne zaštite utvrdili su kršenje epidemioloških mjera protivno Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa covida-19 putem okupljanja."

Svi, pa i policija, znali su za Tuđmanov sprovod na kojem je bilo više od 100 ljudi, među njima Plenković i Beroš

Zašto je to važno? Zato što se jučer pred očima cijele javnosti odvio još jedan događaj na kojem su, da se izrazimo policijskim rječnikom, "kršene epidemiološke mjere protivno Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa covida-19 putem okupljanja".

> Na Tuđmanovom pogrebu stotinjak ljudi, dozvoljeno je 25. Beroš: Poštivale su se mjere

Jasno, radi se o sprovodu Miroslava Tuđmana, saborskog zastupnika HDZ-a i sina prvog predsjednika neovisne Hrvatske Franje Tuđmana. Policija, naravno, ne može tvrditi da za to okupljanje nije znala.

Na njemu se okupilo stotinjak ljudi, među kojima su bili premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš, koji iz razloga poznatih samo njemu tvrdi da su se na sprovodu "poštovale epidemiološke mjere", iste one koje zabranjuju okupljanje više od 25 ljudi na sprovodima.

Odluka koju policija spominje u svom priopćenju o raciji na Trešnjevci objavljena je u Narodnim novinama i stupila je na snagu 28. studenog 2020. godine.

U njoj se eksplicite definira da "na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 25 osoba".

Ukratko, vrh vlade i HDZ-a jučer su pred očima cijele javnosti prekršili istu onu odluku zbog čijeg je kršenja policija upala u restoran na Trešnjevci i uhitila direktora restorana, kojem sad prijete dvije godine zatvora.

Policija o Tuđmanovom sprovodu na kojem su se kršile mjere: Pošaljite pismeni upit

Zbog čega, dakle, policija jučer nije upala na sprovod Miroslava Tuđmana? 

S tim pitanjem obratili smo se zagrebačkoj policiji. Rekli su nam "da tek moraju prvo prikupiti podatke o tome, što ima i ima li uopće išta", pa nas zamolili da pošaljemo pismeni upit, što smo i napravili. Odgovor ćemo objaviti kad i ako ga dobijemo.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.