Zašto su 11.000 naših eura dali udruzi Željke Markić? VEM pokušao objasniti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

VIJEĆE za elektroničke medije (VEM) danas je poručilo da prilikom vrednovanja projekata i odlučivanja o dodjeli sredstava djeluje uključivo, vrednujući načela promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije, uvažavanja različitosti mišljenja i smanjivanja podjela u društvu.

Stoji to u odgovoru VEM-a na upit Hine nakon što je ranije danas saborska zastupnica Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) kritizirala odluku Vijeća da udruzi U ime obitelji Željke Markić dodijeli oko 11 tisuća eura iz Fonda za promicanje pluralizma i svjesnosti o ravnopravnosti spolova, zatraživši od VEM-a reviziju odluke.

Kekin: Odluka je skandalozna

Kekin je odluku VEM-a nazvala "skandaloznom" te je između ostalog istaknula da je novac dodijeljen udruzi koja se želi baviti istraživanjem tzv. epidemije transseksualizma u Hrvatskoj.

U odgovoru Hini VEM navodi kako se, sukladno Pravilniku o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, sredstvima Fonda potiče proizvodnja i objavljivanje programa koji su od javnog interesa.

Navodi da se financiraju programi važni za ostvarivanje prava građana na javno informiranje, poticanje kulturne raznolikosti i njegovanje baštine, razvoj odgoja i obrazovanja, znanosti, umjetnosti, poticanje stvaralaštva na narječjima hrvatskoga jezika, poticanje posebnih kulturnih projekata i manifestacija, nacionalne manjine u Hrvatskoj, poticanje razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnoga poretka.

VEM: Neprofitnim pružateljima elektroničkih publikacija oko 451 tisuća eura

Također, dodjeljuje se i za poticanje svijesti o ravnopravnosti rodnih identiteta i spolnoj orijentaciji, poticanje kvalitetnih programa za djecu i mlade kojima je cilj promicanje njihove dobrobiti, podizanje svijesti javnosti o sposobnostima i doprinosu osoba s invaliditetom, kao i promicanje i poštovanje njihovih prava i dostojanstva uključujući borbu protiv stereotipa, predrasuda i štetnih postupaka prema osobama s invaliditetom, povijesno vjerodostojno prikazivanje Domovinskoga rata, razvoj i poticanje programa medijske pismenosti, zaštitu okoliša, promociju zdravlja i poticanje zdravstvene kulture.

Odnosno, navode iz VEM-a, Fond je osnovan s idejom i ciljem promicanja pluralizma mišljenja, stavova i raznovrsnosti elektroničkih medija i tema od općeg društvenog značenja koje oni pokrivaju.

"Sukladno tome, prilikom vrednovanja projekata i odlučivanja o dodjeli sredstava, Vijeće za elektroničke medije djeluje uključivo, vrednujući načelo promicanja ravnopravnosti, nediskriminacije, uvažavanja različitosti mišljenja i smanjivanja podjela u društvu", poručili su iz VEM-a.

"Svi programi prolaze programsku evaluaciju, moraju zadovoljiti kriterije"

Svi projekti, tvrde, prolaze programsku evaluaciju odnosno moraju zadovoljiti kriterije propisane Zakonom o elektroničkim medijima i Pravilnikom o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, "o čemu Vijeće vodi računa prilikom donošenja odluke o dodjeli sredstava".

"U protivnome, sredstva Fonda mogu biti uskraćena", poručuju iz VEM-a.

Napominju i da iznos dodijeljenih sredstava neprofitnim pružateljima elektroničkih publikacija ove godine iznosi 451.257,55 eura (za 37 pružatelja), a da je prošle godine iznosio 225.763,61 euro (za 39 pružatelja), odnosno da se radi "o povećanju dodijeljenih sredstava od 100 posto".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.