KORONAVIRUS

Zašto u trgovinama nema kvasca?

Foto: Index

U PRVOM valu paničnog stvaranja zaliha u trgovinama je ponestalo brašna i toaletnog papira. Uz to, manično su se kupovali ulje, šećer, trajno mlijeko, a zavladala je prava pomama za sapunima svih vrsta. Kupovala se flaširana voda, a za dezinficijense više nitko nije ni pitao. Ničega s više od 60 posto alkohola u trgovinama nije bilo.

Kupili brašno pa shvatili da im treba i kvasac

Iz jednog trgovačkog lanca dobili smo informaciju da su prije desetak dana, u prvom naletu bjesomučne kupovine, odradili dostavu vrijednu više od 20 tisuća kuna u kojoj su se nalazili samo brašno, ulje, šećer i svijeće. Samo ta tri prilično jeftina artikla njihovi su radnici raspoređivali po podrumu i tavanu prestrašenog kupca. 

U drugom valu nestalo je svježe piletine i kvasca. Suha zrnca ili svježe kockice koje pomažu da tijesto naraste postali su iznimno tražena roba jer su oni koji su pokupovali brašno, kojeg opet ima po trgovinama, shvatili da im je kvasac potreban ako baš žele ili moraju ispeći kruh. Ukratko, kvasca u trgovinama nema, a ono što stigne, odmah se razgrabi.

Vrećica kvasca po 20 kuna u online oglasnicima

Na internetskim oglasnicima proteklih dana pojavili su se oglasi u kojima se nudi vrećica suhog kvasca po cijeni od 20 kuna, gotovo 20 puta više nego što je koštala u trgovini prije samo nekoliko dana. Oglasi su brzo nestali pa vjerojatno nikad nećemo doznati je li se netko pokušao na brzinu obogatiti ili samo neslano našaliti.

"Pakiramo u tri smjene, ali jednostavno ne stižemo isporučiti naručene količine. To vam je kao i s maskama, ljudi su sve pokupovali u panici", rekao je za Index Martin Halusek, direktor hrvatskog dijela tvrtke Lesaffre, vlasnika popularnog brenda kvasca Di-go. 

Otpreme nekoliko tona dnevno

Do prije nekoliko godina su i proizvodili kvasac, ali sada ga samo pakiraju, i to za tržišta od Baltika do Albanije. Uvoze ga iz Francuske, Rusije, Turske i Mađarske i distribuiraju, a zadnjih dana padaju s nogu od posla.

"Pakiramo nekoliko tona dnevno, ne znamo ni sami koliko. Roba stalno dolazi i odlazi, a na skladištu više ništa nemamo. Na sreću, uspostavljen je siguran sustav transporta i nemamo problema s dobavom", rekao nam je Halusek. 

Dakle, sve što je potrebno je malo se strpjeti i ne stvarati nepotrebne zalihe, a ako se baš zaželite domaćega kruha, potražite recept za beskvasni. Nije uopće loš.

>> Donosimo vam recept za kruh u kojem ćete moći uživati bez grižnje savjesti

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.