POREZNI TEROR

Zatvorena još jedna pekara u Zagrebu: "Imali smo kunu viška"

Foto: Čitatelj Indexa

DOK SE i dalje rade porezne nagodbe s velikim gubitašima, poreznim dužnicima s političkim vezama, država revno provodi represiju nad najmanjima - obrtnicima koji doslovno posluju s kovanicama, a ne milijunima ili milijardama kuna.

>> Ako ste osjetili teror poreznika na svojoj koži, javite nam svoja iskustva na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Represija nad malim obrtima u zadnje se vrijeme svakodnevno provodi, a najnoviji primjer je zatvaranje zagrebačke pekare u kvartu Martinovka koja postoji već 15 godina.

Poreznici su je zatvorili na dva tjedna, a vlasniku je najavljeno da uskoro očekuje kaznu.

Razlog? Prvi - višak u kasi od, kako tvrdi djelatnik pekare, 1 kune. Drugi - prodavačica nije predala izdani račun u ruke fiktivnog kupca, zbog, kako nam je rekao djelatnik, gužve i navike kupaca da ne uzimaju račun, već samo kupljenu robu koja vrijedi tek nekoliko kuna.

"Račun je bio otkucan, ali nije stavljen u ruke kupca"

"Gledaju sitnice, a čovjek se radeći žuri... Vidjeli su da otkucani račun nije bio predan u ruke kupca i to je bilo dovoljno. Račun je bio otkucan, no navikli smo da nitko ne čeka račun i da kupci odu bez da ga uzmu. Prodavačica ga je našla među više takvih ostavljenih računa i predala ga poreznicima. No rekli su da se radi o prekršaju ako se račun ne da u ruke kupca", opisao je za Index djelatnik zatvorene pekare.

Doznajemo da žalbu na zatvaranje vlasnik još nije podnio jer su mu rekli da uskoro može očekivati i novčanu kaznu, kao da zatvaranje lokala na dva tjedna i gubitak koji će to stvoriti - nisu dovoljni.

"To je grozno. Za male firme to je uništenje. Male firme teško zarađuju, u našem slučaju morat ćemo raditi više mjeseci samo da pokrijemo gubitak zbog zatvaranja na pola mjeseca i novčanu kaznu koju su nam najavili", zaključio je zaposlenik pekare dodajući kako ovaj slučaj nije katastrofa samo za ljude koji žive od tog obrta - nego i za cijelu Hrvatsku iz koje se sve više bježi zbog nemogućih uvjeta rada i poslovanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.