Zaustavljeno onečišćenje mora u Premanturi

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Velika količina naftnih derivata, nošena jakim jugom, jučer je došla do autokampa Stupice i zahvatila obližnje uvale Lokva i Dražice u dužini od kilometra. "Općina Medulin i Javna ustanova Kamenjak odmah su uputili sve službe na teren, obavijestili sve nadležne službe te pristupili postavljanju upijajućih brana i čišćenju područja", objavila je Općina Medulin jučer.

Danas je održana konferencija za medije povodom ekološkog incidenta na kojoj je kapetanica Lučke uprave Pula Dolores Brenko Škerjanc izjavila da je najveći dio onečišćenja očišćen i da je sada angažirana specijalna tvrtka za uklanjanje ostataka zagađenja, prenosi Istra24.

"Danas nije uočeno niti jedno onečišćenje"

Dino Kozlevac županijski vatrogasni zapovjednik kazao je da je onaj najbitniji dio onečišćenja uklonjen do večernjih sati, i da su zaštitne upijajuće brane izvučene iz mora, ali da će se preventivno postaviti druge brane.

"Zrakoplov je danas ujutro preletio cijele područje i izviješteno je da nije uočeno niti jedno onečišćenje. Mogu samo izraziti zadovoljstvo da je jučer preko stotinu ljudi, od vatrogasaca, djelatnika Općine Medulin, Javne ustanove Kamenjak, dvadesetak mještana i njihove barke zajedno s vatrogasnim plovilima sudjelovalo u čišćenju. Pokazali smo da sustav u Istri djeluje i da je reakcija učinjena uspješno i na vrijeme", rekao je Kozlevac

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac izrazio je zadovoljstvo učinjenim tijekom jučerašnjeg dana. Najavio je da će se ostaci ugljikovodika očistiti narednih dana. Poručio je da kupanje u moru nije zabranjeno, ali da se ne preporučuje dok traje akcija čišćenja. Ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Slobodan Belević naglasio je da se čišćenje nastavlja i da specijalna firma uklanja ostatke, a da će oni na terenu i dalje pratiti situaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.