Zašto na portalu Zavoda Andrija Štampar ne možemo saznati da su ga progonili ustaše?

Foto: Screenshot Stampar.hr/Borna Filic/PIXSELL

NASTAVNI zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" ovih je dana opet u središtu interesa javnosti zbog novih žarišta koronavirusa u Zagrebu, o čemu u medijima često istupa njegov ravnatelj Zvonimir Šostar, inače kompromitirani kadar Milana Bandića.

>> Šostar: Nažalost, nema lijepih vijesti za Zagreb, imamo ukupno 75 zaraženih

>> Počelo suđenje bivšem Bandićevom suradniku Zvonimiru Šostaru

Ostavit ćemo po strani kako je uopće moguće da smo od vizionara svjetskog formata Andrije Štampara došli do toga da Zavod nazvan po njemu vodi jedan Šostar, već ćemo se pozabaviti znakovitim “uljepšavanjem” biografije Andrije Štampara koja se može naći na internetskim stranicama Zavoda.

Evo što o Štamparu piše na stranicama Zavoda nazvanog po njemu

Naime, kada se na stranici Zavoda klikne na rubriku “O Zavodu” jedna od opcija je “O dr. Andriji Štamparu”. Navodi se da je Štampar rođen 1888. u Brodskom Drenovcu, da je medicinu završio u Beču te da je “od 1919. do 1930. godine djelovao kao načelnik higijenskog odjeljenja pri Ministarstvu narodnog zdravlja u Beogradu i u tom je razdoblju utemeljio zdravstvenu službu u tadašnjoj Jugoslaviji, organiziravši 250 higijenskih ustanova”.

Onda se može pročitati da je Štampar “nakon uvođenja šestosiječanjske diktature, bio smijenjen 1930. godine, a sljedeće godine umirovljen”. Slijedi kratki opis Štamparove međunarodne karijere, kao i da je za dekana zagrebačkog Medicinskog fakulteta izabran 1940.

Štamparov život nakon Drugog svjetskog rata

Sljedeća informacija koju dobivamo o Štamparu je kako je “nakon II. svjetskog rata dr. Štampar bio ravnatelj Škole narodnoga zdravlja u Zagrebu, dekan Medicinskoga fakulteta, rektor Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik JAZU (1947. – 1958.) i osnivač Instituta za higijenu rada”.

Dakle, Štampar je u socijalističkoj Jugoslaviji posve rehabilitiran, iako nije bio komunist, te je čak i 11 godina bio predsjednik najvažnije akademske institucije u zemlji, Akademije znanosti i umjetnosti.

No, što se sa Štamparom događalo između 1940., kada je izabran za dekana Medicine u Zagrebu, i 1945., kada je odmah imenovan ravnateljem Škole narodnog zdravlja? Na službenim stranicama Zavoda koji po Štamparu nosi ime to se ne može saznati.

Zavod izostavlja da su Štampara uhitili ustaše i onda zatvorili nacisti

Događalo se sljedeće: ustaše su ga uhitili odmah po dolasku na vlast, a nakon toga je završio u nacističkom zatvoru u Austriji, iz kojeg ga je 1945. oslobodila Crvena armija. Štampar je bio meta ustaša i nacista jer je bio mason pa su tako jednog od najvećih medicinskih stručnjaka svijeta smijenili sa svih pozicija i poslali na pet godina u zatvor. 

Index se obratio Zavodu s upitom zašto na svojim stranicama u Štamparovoj biografiji ne navode što mu se događalo između 1940. i 1945. te znaju li to uopće. 

U Zavodu se na Indexov upit prave blesavi

U odgovoru se prave blesavi: “Vezano uz pitanja o Andriji Štamparu, šaljem vam dokument koji imamo iz državnog arhiva. Tamo ćete naći sve podatke vezane uz njegov profesionalni i privatni život.”

To nije odgovor na Indexovo pitanje: Zašto na službenim stranicama Zavoda nije navedeno što se Štamparu događalo između 1940. i 1945.? 

Uljepšavanje ustaša na račun vizionara Andrije Štampara

Navodi se bez problema da je Štampar bio smijenjen zbog neslaganja s uvođenjem diktature kralja Aleksandra u rojalističkoj Jugoslaviji, što i treba navesti, ali se prešućuje da je još goru sudbinu doživio u onome što je Franjo Tuđman nazvao “izrazom težnji hrvatskog naroda za svojom državom”.

Drugim riječima, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" falsificira biografiju Andrije Štampara u korist uljepšavanja “biografije” NDH i ustaša. 

Nema bolje ilustracije u kakvoj to danas “hrvatskoj državi” živimo.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.