Zbog dijeljenja snimki masakra s Novog Zelanda osuđen na zatvor

Foto: EPA/Youtube

PODUZETNIK iz Christchurcha koji je podijelio live streaming masakra u novozelandskim džamijama, osuđen je u utorak na zatvorsku kaznu u trajanju od 21 mjesec, javlja CBS News.

Philip Neville Arps se na okružnom sudu u Christchurchu na Novom Zelandu izjasnio krivim po dvije točke optužnice za dijeljenje videozapisa, koji je na Facebooku uživo prenosio napadač koji je 15. ožujka ubio 51 osobu u dvije džamije. 

Nedostatak empatije

Philip je jedna od šest osoba koje su optužene za distribuciju snimke. Sudac Stephen O'Driscoll je izjavio da Arps prilikom ispitivanja nije pokazao nikakvu empatiju prema žrtvama te da se njegovi pogledi na muslimansku zajednicu mogu usporediti s onima nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Arps je podijelio sporni video sa svojih 30 suradnika.

Sudac Stephen O'Driscoll je izjavio: "Vaš čin glorificira i ohrabruje masovno ubojstvo izvršeno pod izgovorom vjerske i rasne mržnje."

Žalba upućena Visokom sudu

Arpsov odvjetnik Anselm Williams smatra da njegov klijent ne treba ići u zatvor. On je podnio žalbu na kaznu Visokom sudu i odbio je davati daljnje komentare. 

Suđenje napadaču na novozelandske džamije Brentonu Tarrantu (28) treba početi tek u svibnju 2020. U međuvremenu Novi Zeland je pooštrio zakone o oružju i zabranio određene vrste poluautomatskog oružja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.