Poduzetnici se žale na novi sustav za obračun plaća, zakazala aplikacija

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Veliki su problemi nastali u obračunu plaća zbog izmjena Zakona o doprinosima, javlja Poslovni.hr. Da bi moglo doći do problema kod onih zaposlenika koji rade kod dva ili više poslodavaca, računovođe su upozoravale dva mjeseca. 

Informacijski sustav Porezne uprave, putem kojega su računovođe i poslodavci trebali imati uvid u umanjenje mjesečne osnovice doprinosa za I. mirovinski stup, drugog radnog dana u siječnju nije radio. Zbog tehničkih poteškoća, kako ističu iz Porezne uprave, oni poslodavci koji isplaćuju plaće prvog ili drugog radnog dana u mjesecu jednostavno nisu sigurni jesu li dobro obračunali olakšicu za doprinos za onog zaposlenika koji, osim kod njih, radi i kod nekog drugog poslodavca.

Upitna točnost podataka

“Poslodavci koji su plaću za prosinac htjeli isplatiti prvog ili drugog radnog dana u siječnju nisu sigurni jesu li isplatili točan iznos plaće”, žali se Mirela Relković, predsjednica Udruženja računovođa pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Napominje da će zbog nespremnosti Porezne vjerojatno biti mnogo ispravaka, a prave će efekte znati tek kroz mjesec ili dva. “Ovo je jedan od najgorih zakona koji je ikada donesen jer nam značajno komplicira obračun plaća”, ističe Relković.

Sitna ušteda

"S ovom je promjenom došlo do problema u obračunu plaća, ali smatram da ne smijemo dizati prevelike tenzije", kaže Đurđica Mostarčić, predsjednica Sekcije računovođa Hrvatske obrtničke komore. "Sustav drugog radnog dana u siječnju, dakle 3. siječnja, nije radio, no već je 4. siječnja bio u funkciji te se nadamo da u narednim mjesecima neće biti problema", dodaje. 

Mostarčić pritom tvrdi da je Porezna, na zahtjev Sekcije računovođa HOK-a, u više stvari izašla u susret računovođama i poduzetnicima. Tako su im, kaže, omogućili uvid u iznos bruto plaće za zaposlenike koji rade kod dva ili više poslodavca. Također, s iznosom su dobili i izračun olakšice, ali i mogućnost izlistavanja svih radnika odjednom kako podatak o olakšici ne bi morali tražiti ručno za svakog radnika pojedinačno.

Mirela Relković, pak, tvrdi da su računovođe i poslodavci morali platiti edukacije i informatičku nadogradnju računovodstvenih sustava. "Usto, novi im način obračuna plaća donosi dodatno administrativno opterećenje i oduzima više vremena, dok će poduzetnicima donijeti sitnu uštedu", tvrdi.

Porezna uprava zasad nema odgovor zašto informatički sustav uvida u olakšice za I. mirovinski stup nije radio. Poznato je da sva informatička rješenja za Poreznu radi Apis IT, državna informatička kompanija, no ostaje nepoznato zašto sustav nije bio spreman na vrijeme.