Zbog transparenta "Anarhizam nije terorizam" Srbi mjesec dana ne puštaju Zagrepčanina

ZAGREPČANIN Davor Bilić uhićen je u Beogradu 17. veljače ove godine zbog toga što je na suđenje "beogradskoj šestorki", optuženoj da je u kolovozu prošle godine bacila Molotovljeve koktele ispred grčkog veleposlanstva u Beogradu, došao s transparentom "Anarhizam nije terorizam". Naime, 26-godišnji Bilić došao je dati podršku svojim prijateljima ispred beogradske Palače pravde, a transparent je bio ispisan flomasterom i na običnom kartonu. Bilić ga je prvo pokazivao novinarima, a zatim ga prislonio uz staklo sudnice. Vrlo kratko nakon toga nazočni policajci uklonili su papir i priveli uz Bilića i njegovu prijateljicu Radu Živadinović, državljanku Srbije sa stalnim prebivalištem u Beču, u Austriji.

>Na slobodi Hrvat koji je u Beogradu istaknuo natpis "Anarhizam nije terorizam"

Protiv Bilića je uskoro pokrenut postupak za ometanje pravde, a policija mu je oduzela putovnicu koja mu do danas nije vraćena iako je istraga završena. Naglasimo kako optužnica još uvijek nije ni podignuta, dok je Bilić svojedobno zadržan u pritvoru duže od zakonskih 48 sati. Najbizarnije je kako je hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu upoznato s cijelim slučajem, ali mu ne žele pomoći i ni na jedan način reagirati jer čekaju njegov službeni zahtjev.

MVPEI: Znamo za to, ali samo neformalno!?

"Neformalno smo upoznati sa slučajem uhićenja hrvatskog državljanina Davora Bilića u Republici Srbiji u veljači ove godine. Međutim, gospodin Davor Bilić nije tražio konzularnu pomoć hrvatskog veleposlanstva u Beogradu te stoga nisu postojale formalne osnove za daljnja postupanja veleposlanstva u ovom slučaju", stoji u odgovoru koji smo dobili iz ureda ministra Gordana Jandrokovića, u kojem se dodaje kako, sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima, nadležno tijelo države primateljice obavještava konzularni ured države čiji je državljanin uhićen, zatvoren, stavljen u pritvor ili zadržan na bilo koji drugi način, ali samo ako on sam to zatraži. Kako oni kažu, Bilić nikada nije to zatražio.

U izjavi za Index Bilić, koji i dalje ne može iz Srbije, tvrdi kako se veleposlanstvu obratio odmah nakon uhićenja.

Bilić: Odmah sam zatražio pomoć

"Da, pomoć je zatražena odmah, no do danas mi se nitko nije obratio iz veleposlanstva, a i dalje sam u Srbiji. Ne znam ni kada bi se moj slučaj mogao riješiti", naglasio je Bilić u izjavi za Index dodajući kako je osoblje veleposlanstva Hrvatske posjetilo i nekoliko nevladinih organizacija iz Srbije tražeći pomoć.

Slučaj Bilića i Živadinovića koji su uhićeni zbog transparenta izazvao je reakciju u tamošnjim medijima, a zaštitnik prava građana Republike Srbije Saša Janković izjavio je da mu je onemogućen pristup dokumentu iz sudskog predmeta kojim bi se dokazalo da je dvojac protuzakonito uhićen.

Mnogi su uvjereni kako je riječ o nastavku procesa protiv anarhista koji su nazvali političkim procesom jer se u slučaju hrvatskog državljanina može govoriti tek o kršenju kućnog reda beogradskog suda. Prema zakonu, sudac mora opomenuti osobe, a ukoliko one i dalje ometaju tijek suđenja, zatražiti pomoć policije da se izgrednici udalje.

Plati 400 eura za dobrotvorne svrhe

Štoviše, 4. ožujka glavni sudac Dragomir Gerasimović, koji je vodio postupak protiv beogradske šestorke, izjavio je u istrazi da tog dana nije došlo do ometanja pravde te da je incident trajao vrlo kratko. Sudac prema vlastitom priznanju u zapisnik nije ni unio da je došlo do incidenta.

Kako neslužbeno doznajemo, unatoč tome što je istraga završena, optužnica još uvijek nije podignuta, a navodno je Biliću ponuđeno da uplati 400 eura u fond za dobrotvorne svrhe kako bi mu se vratila putovnica, no on je takav zahtjev odbio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.