Zelenski nahvalio Trudeaua i zahvalio Kanadi: "Pomogli ste spasiti tisuće života"

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je zahvalio Kanadi za pomoć u ratu protiv Rusije, rekavši da je pomoć Ottawe pomogla spasiti tisuće života.

"Kanadska podrška Ukrajini s oružjem i opremom omogućila nam je da spasimo tisuće života", rekao je Zelenski tijekom svoga prvog posjeta Kanadi od početka rata.

Zelenski nahvalio premijera Kanade

"Kanadski primjer u sankcijama protiv Rusije zbog ovog rata i terora zaista je ohrabrio druge u svijetu da ga slijede", rekao je u govoru u kanadskom parlamentu.

"Kako Rusija nikad više ne bi donijela genocid u Ukrajinu, i kako to nikad više ne bi pokušala, Moskva mora izgubiti jednom i zasvagda, i izgubit će", rekao je.

Iako je protuofenziva ukrajinskih snaga da vrate okupirani teritorij u zastoju, Zelenski je ponovio prošlomjesečne komentare u kojima je predvidio pobjedu.

Trudeau najavio potporu od 650 milijuna kanadskih dolara vojne pomoći za Ukrajinu

Kratko prije nego što je Zelenski govorio, premijer Justin Trudeau rekao je da će Kanada dati dodatnih 650 milijuna kanadskih dolara vojne pomoći u naredne tri godine kako bi Ukrajinu opskrbila s 50 oklopnih vozila. Ottawa će također poslati stručnjake koji će pomoći ukrajinskim pilotima koji upravljaju zapadnim zrakoplovima F-16, rekao je.

"Nastavit ćemo raditi s našim partnerima uključujući i unutar NATO-a da pružimo nepokolebljivu potporu. I nastavit ćemo pružati ekonomsku potporu Ukrajini u narednoj godini, tako da ostane snažna, dinamična i prosperitetna demokratska zemlja", rekao je Trudeau.

U Kanadi žive 1.4 milijuna ljudi ukrajinskog porijekla, najviše nakon Ukrajine i Rusije.

Zelenski došao u Kanadu iz SAD-a

Zelenski je u tu zemlju doletio iz Washingtona gdje je jučer zatražio potporu od američkih zastupnika, uslijed sumnji nekih republikanaca bi li Kongres trebao odobriti još pomoći.

Iako u Kanadi nema takvih podjela, zemlja nema financijskih mogućnosti ili vojnih zaliha poput SAD-a, Njemačke ili drugih velikih zemalja koje pružaju podršku.