Zelenskij: Američka pomoć će učiniti veliku razliku

Screenshot: Facebook

OGROMAN paket pomoći Ukrajini od 33 milijarde dolara za koji se očekuje da će ga SAD odobriti učinit će veliku razliku u ukrajinskim borbenim sposobnostima, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij u svom noćnom obraćanju naciji.

Na početku svog obraćanja zahvalio je američkom narodu i predsjedniku Bidenu te se složio s Bidenovim komentarom od ranije danas da paket nije jeftin, ali je neophodan za zaustavljanje ruske agresije.

Zelenskij je ponovio da će smatrati odgovornim sve ruske vojnike za koje se utvrdi da su počinili ratne zločine u Ukrajini. Dodao je da je deset ruskih vojnika identificirano kao odgovorni za masakr u Buči.

>> Ukrajinci tvrde: Ovo su ruski koljači odgovorni za masakr u Buči

Zelenskij: Sastao sam se sa šefom UN-a. Odmah nakon sastanka Rusi su napali Kijev

Naglasio je da će nasilnici koji su ubijali i mučili Ukrajince biti izvedeni pred sud, ali je i upozorio da mnogi možda neće preživjeti rat.

"Ova ruska brigada je prebačena u regiju Harkiv. Tamo će dobiti odmazdu od naše vojske", rekao je. Dodao je da se u Kijevu sastao s bugarskim premijerom i glavnim tajnikom UN-a.

"Odmah nakon završetka naših razgovora u Kijevu, ruski projektili su doletjeli u grad. Pet projektila. Ovo puno govori o pravom odnosu Rusije prema globalnim institucijama. O naporima ruskog vodstva da ponizi UN", kazao je Zelenskij. Dodao je da su projektili pogodili i Odesu, Fastiv i druge gradove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.