VIDEO Zelenskij se na ruskom obratio Rusima, rekao im koje su im opcije

Screenshot: Facebook

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij ruskim vojnicima je poručio da "postoje opcije za preživljavanje". U objavi na Telegramu rekao je da je 55.000 ruskih vojnika "poginulo u ovom ratu u šest mjeseci" iako je Rusija rekla da je ta brojka mnogo manja.

Deseci tisuća drugih su "ranjeni i osakaćeni", dodao je Zelenskij. "Želite više? Ne? Onda protestirajte", poručio je Zelenskij Rusima. "Uzvrati. Bježi. Ili se predaj u ukrajinsko zarobljeništvo", kazao je Zelenskij. "Ovo su vam opcije za preživljavanje", dodao je.

Zelenskij je opisao odluku Vladimira Putina da mobilizira 300.000 rezervista kao "iskreno priznanje da njihova regularna vojska, koja je desetljećima pripremana za preuzimanje strane zemlje, nije izdržala i raspala se".

Zbog mobilizacije rat je sada nešto što je "ušlo u svaki ruski dom", dodao je i kazao da Rusija uvlači sve više svojih građana u rat.

A u svom noćnom obraćanju Zelenskij se prebacio s ukrajinskog na ruski govoreći ruskim građanima da ih se "baca u smrt". "Vi ste već sudionici u svim tim zločinima, ubojstvima i mučenjima Ukrajinaca", kazao je.

 

"Zato što ste šutjeli. Zato što šutite. A sada je vrijeme da odaberete. Za muškarce u Rusiji ovo je izbor umrijeti ili živjeti, postati bogalj ili sačuvati zdravlje. Za žene u Rusiji izbor je izgubiti svoje muževe, sinove, unuke zauvijek ili ih ipak pokušati zaštititi od smrti, od rata, od jedne osobe", zaključio je.