Zelenskij: Rusija vodi plinski rat protiv Europe, sve je gori

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je Europu da odgovori na ruski "rat plinom" pojačavanjem sankcija protiv Moskve.

"Danas smo vidjeli novu plinsku prijetnju Europi. Rusija neće u potpunosti vratiti isporuke plina Europi na staro iako je ugovorno obvezana na to", rekao je Zelenskij u svom noćnom videoobraćanju.

"Rusija to namjerno radi kako bi Europljanima maksimalno otežala da se pripreme za zimu. To je otvoreni plinski rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Europe. Ne zanima ih što će se dogoditi ljudima, koliko će patiti - od gladi zbog blokiranih luka ili od hladnoće i siromaštva, ili od okupacije. To su jednostavno različite vrste terora", rekao je Zelenskij.

 

"Nužno je uzvratiti udarac"

"I zato je nužno uzvratiti udarac. Ne treba razmišljati o vraćanju turbina, nego o jačim sankcijama. Napravite sve kako biste ograničili ruske prihode, ne samo od plina i nafte nego od svega što izvozi. Prekinite trgovinu s Rusijom koliko god je moguće jer svaka takva trgovinska veza je ruski alat za vršenje pritiska", dodao je ukrajinski predsjednik.

"Ucjena Europe plinom svaki mjesec postaje sve gora. Rusija, koja je teroristička država, čini život gorim svakom Europljaninu. To može biti percipirano kao poticaj za osmi paket sankcija, koji bi trebao biti znatno stroži od nedavnog odobrenog paketa sankcija", zaključio je ukrajinski predsjednik.