Zemlje koje je gore i opasnije posjetiti od Sjeverne Koreje

Screenshot: YouTube

SJEVERNA Koreja, najzatvorenija država na svijetu, riskantno je mjesto za posjetiti. Strogi zakoni i suluda državna ideologija nisu najbolji mamac za turiste, a dokaz tome je i nekoliko slučajeva kad se strane državljane zatvaralo zbog stvari koje u većini svjetskih zemalja ne bi bile niti prekršaj. Primjerice, jedan je američki turist zatvoren jer je navodno pokušao ukrasti propagandni poster. Turističke ture u Sjevernoj Koreji su strogo kontrolirane, kao i snimanje i fotografiranje tijekom istih, a svaki odmak od pravila može predstavljati opasnost.

No, ta i takva Sjeverna Koreja nije najgore mjesto za posjetiti, piše Independent u jednom nedavnom članku.

Postoje destinacije koje su jednako nezgodne, ako ne i gore.

Jedna od njih je Honduras. "Kriminal i nasilje su ozbiljan problem u cijelom Hondurasu, a zemlja ima jednu od najviših stopa ubojstva u svijetu", objavilo je britansko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Izbjegavajte šetnju Tegucigalpom, San Pedro Sulom i drugim većim gradovima", upozoravaju britanske vlasti svoje građane.

Zapravo, San Pedro Sula je među opasnijim gradovima na svijetu. Na neslavnoj ljestvici stope ubojstava, ovaj se grad nalazi na drugom mjestu, odmah iza Caracasa u Venezueli. Oružani napadi na automobile i autobuse su svakodnevnica, a posebno su na meti vozila koja prometuju prema zračnoj luci.

Čad je zemlja koja se po turističkim analizama nalazi na samom dnu po sigurnosti i "otvorenosti strancima". Ujedno, tamo vlada i izvanredno stanje zbog straha o prekograničnih upada islamističkog Boko Harama. U sličnoj je poziciji i Somalija koja je premrežena konfliktima.

"Terorističke organizacije dogovorno napadaju zapadnjake i sve koji s njima imaju veze", upozorava britansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Pakistan je još jedna od zemalja koje bi turisti trebali izbjegavati, posebno oni homoseksualne orijentacije. Homoseksualnost je tamo, naime, kažnjiva s doživotnim zatvorom. Po Globalnom indexu mira zemlja se prošle godine našla među deset posljednjih, najnemiroljubljivijih. Čak i Lonely Planet, koji uvijek izvlači nešto najbolje iz svake zemlje, kaže: "Ljudi znaju kazati da je rizik putovanja u Pakistan prenapuhan od strane medija, ali posljednjih godina raste nasilje. Većina stranih vlada savjetuje da se ne putuje, ili da se putuje samo u krajnjoj nuždi. Strani posjetitelji trebaju putovati s naoružanom pratnjom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.