U životu nije radila ni dana pa izmislila staž iz BiH i 17 godina primala mirovinu

Nije fotografija događaja ni osoba iz teksta Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

NIJE imala ni jedan dan radnog staža u životu, no V. G. (77) s područja Slavonskog Broda punih 17 godina primala je mirovinu. Neobičan slučaj dobio je svoj pravni epilog na sudu koji ju je pravomoćno proglasio krivom za kazneno djelo prevare te je osudio na godinu dana uvjetnog zatvora.

Žena će državi morati vratiti nepripadnu imovinsku korist od 300.000 kuna, a s kamatama je to više od pola milijuna kuna.

Ona je još 24. srpnja 1995. godine podnijela zahtjev za priznanje prava na starosnu mirovinu, a uz zahtjev je bila priložena i radna knjižica s upisanim radnim stažem u trajanju od 32 godine, 6 mjeseci i 3 dana, navodno ostvarenim u BiH.

"No, okrivljena je itekako bila svjesna da nije ostvarila ni jedan dan radnog staža u Bosni i Hercegovini. Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo kazneno djelo započela ostvarivati navedenog 24. srpnja 1995. te ga je činila sve do 31. prosinca 2012., pa nema govora o zastari", stoji u presudi Županijskog suda, piše Danica.hr.

"Kroz cijelo inkriminirano razdoblje ostvarivala je protupravnu imovinsku korist tako stvorenim protupravnim stanjem, odnosno mjesečnim primanjem mirovine na koju zapravo nije imala pravo”, dodaju sa suda. Lažna umirovljenica 17 i pol godina primala je oko 1400 kuna mjesečno.

Presuda je postala pravomoćna pa će morati u roku od 15 dana vratiti više od pola milijuna kuna te platiti troškove kaznenog postupka.