Žena koja je kaznila Google i Apple pokreće istragu o Monsantu i Bayeru

Foto: Index/123rf/EC

POVJERENICA Europske komisije za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager, otvorila je istragu u vezi odluke njemačkog kemijskog giganta Bayera iz rujna prošle godine da za 66 milijardi dolara kupi Monsanto, golemu korporaciju koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom genetski modificiranog sjemena.

Vestager je kao razlog za svoju odluku na konferenciji za medije u Bruxellesu navela europska pravila o tržišnom natjecanju, ali i činjenicu da je dobila više od 50 tisuća mailova od građana Europske unije koji su zatražili da se Bayerov potez službeno preispita zbog rizika za zdravlje, sigurnost hrane i potrošača te okoliša. Mnogi poljoprivrednici, aktivisti i ljudi iz svijeta biznisa nisu oduševljeni idejom da Bayer i Monsanto postanu jedna korporacija te smatraju da je Vestager posljednja šansa za zaustavljanje njihovog ujedinjavanja.

Zadatak Europske komisije je osigurati da poljoprivrednici imaju pristup najinovativnijim proizvodima

Povjerenica će se u svojoj istrazi naročito usmjeriti na pesticide, s obzirom na to da je Monsanto njihov vodeći proizvođač, a Bayer jedina ozbiljna konkurencija. Spajanjem ove dvije korporacije moguće je da bi se stvorio monopol na europskom tržištu pesticida. Postoje i prijepori hoće li Bayerova kupovina Monsanta smanjiti tržišno natjecanje u području novih sjemena za poljoprivrednu proizvodnju.

Europska komisija poručila je da bi spajanje Bayera i Monsanta stvorilo “najveću integriranu kompaniju u poljoprivrednoj industriji” te da bi jedinstvena kompanija imala “najveći portfolio pesticida” s jedne strane, te “najsnažniju globalnu poziciju u sektoru sjemena”, s druge strane. Stoga se povjerenica Vestager odlučila na otvaranje istrage, izjavivši da je njezin zadatak “osigurati tržišno natjecanje kako bi poljoprivrednici imali pristup najinovativnijim proizvodima”.

Očekuje se da će EK odluku o tome hoće li odobriti spajanje Bayera i Monsanta donijeti do kraja sljedeće godine. Povjerenica Vestager se dosad više puta pokazala odlučnom da se suprotstavi monopolu velikih globalnih korporacija te su i Google i Apple morali platiti ogromne kazne zbog svojih poslovnih praksi koje su kršile europska pravila o tržišnom natjecanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.