Žene zaposlene u javnim službama u Sarajevu sutra ne moraju na posao

Screenshot: YouTube

POVODOM 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, odlukom premijera Kantona Sarajevo Edina Forte svim ženama zaposlenim u javnim ustanovama ovog kantona petak će biti neradni dan, piše Klix.ba.

"Ovim putem vas obavještavam da će petak, 8. ožujka, biti neradni dan svim ženama zaposlenim u ministarstvima, službama, zavodima, upravama, preduzećima, ustanovama, fondovima i upravnim organizacijama Kantona Sarajevo. Također vas obavještavamo da navedeni slobodan dan isključuje mogućnost isplate bilo kakvih novčanih naknada", navodi se u Fortinom priopćenju.

I dok su se neki ovom potezu obradovali, drugima nije baš sjeo.

"Odluka premijera Kantona Sarajevo Edina Forte da samo ženama zaposlenim u javnom sektoru 8. ožujak bude neradni dan, osim što je čisti populizam predstavlja i očitu diskriminaciju nezaposlenih žena te pripadnica ljepšeg spola koje su poduzetnice ili rade u privatnom sektoru", priopćili su iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije.

"Ad hoc neradni dan i to samo za dio uposlenica 'koje su to u mogućnosti' ne samo da neće doprinijeti boljem položaju žene, nego vrijeđa dignitet žena čije simpatije Forto želi jeftino kupiti. 

Umjesto da vrijedno i pravedno radi da otvori radna mjesta i u razvojnim projektima zaposli tisuće obrazovanih žena koje čekaju na biroima za zapošljavanje, da poboljša uvjete radnicama u privatnom sektoru ili ispuni zakonske obaveze za uposlenice u javnom sektoru, Forto ruši autoritet cijele kantonalne vlasti. 

Milijardu maraka koju mu je bivša vlast ostavila u budžetu daju mu mnogo više prilike da pomogne ženama, nego što je to banaliziranje međunarodnog praznika na nivo najnižeg populizama", priopćili su, prenosi bosanski N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.