Žestok sukob Dalije Orešković i Zlatka Hasanbegovića

Screenshot: N1

DANAS su se u emisiji N1 televizije sučelili Dalija Orešković iz stranke Start i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku, pri čemu je došlo do sukoba po pitanju objave Brune Esih da je Zagreb 8. svibnja 1945. godine - pao.

Hasanbegović: Jugoslovenska država bilo koje vrste i hrvatska država su u suprotnosti

"To znači konstatiranje notorne činjenice da je 8. svibnja 1945. u gradu Zagrebu uspostavljena i obnovljena jugoslavenska država te protudemokratski boljševički poredak. Drugim riječima, jugoslavenska država bilo koje vrste i hrvatska država su u savršenoj suprotnosti, boljševički poredak i moderni parlamentarni poredak su u savršenoj suprotnosti", rekao je Hasanbegović. 

Rekao je da se u drugim europskim zemljama slavi pobjeda nad fašizmom jer su obnovljene parlamentarne demokracije. 

Hasanbegović: 9. svibnja u Europi se ne obilježava Dan pobjede

"U kalendaru državnih blagdana ne postoji dan oslobođenja Zagreba, a 9. svibnja se u Europi ne obilježava kao Dan pobjede već kao dan kada je 1950. Schumanovom deklaracijom uspostavljen zametak EU-a", rekao je Hasanbegović.

Napao je i proslavu Saveza antifašističkih boraca u Lisinskom na kojoj je izviždana izaslanica predsjednice Mirjana Hrga. 

Nazvao ih je neformalnim okupljanjem paleokomunističkih udruga, na kojima iz njemu nepoznatih razloga nastupaju i dužnosnici. Rekao je i da mu nije jasno zašto si predsjednica dopušta slanje svojih izaslanika i ponižavanje ustanove Predsjednice RH, koju su izvrgavali ruglu. 

Orešković: Državni vrh jest izvrgnut ruglu

"Tko bi rekao da se u jednoj konstataciji s Vama mogu složiti, a to je da je državni vrh izvrgnut ruglu, uz drugačije objašnjenje. Izvrgnut je ruglu činjenicom da je Bruna Esih dosta često bila izaslanica predsjednice, a vidjeli smo kako Bruna Esih komentira dan oslobođenja Zagreba. To znači da vi podržavate nešto što je dovelo do tragičnih posljedica za našu državu i civilizaciju u cjelini. U politički ste prostor ušli Vi i Bruna Esih na listi HDZ-a, to pokazuje čiji ste vi projekt. Kada je državni vrh odustao od temeljnih vrijednosti na kojima počiva naša država, onda je država pala", rekla je Orešković.

Hasanbegović poručio da u Zagrebu imamo na desetke "ovčara"

Na pitanje svodi li on partizansku vojsku samo na egzekutore, Hasanbegović je poručio:  "Niti jedna vojska na svijetu se ne može svesti samo na egzekutore, ali u kontekstu toga što se dogodilo u Zagrebu 8. svibnja, ulazi Jugoslavenska armija, dan nakon toga se Zagreb pretvara u mjesto masovnih egzekucija. Izvukli su iz sanatorija u Brestovcu dvjesto ranjenika i ubili. Isto što su radili na Ovčari. U Zagrebu imamo na desetke 'ovčara'."

"Slom jednog poretka koji nosi hipoteke zločina nije nužno uspostava slobode, to je notorna činjenica", poručio je Hasanbegović.

Hasanbegović: U Ustavu nema antifašističkih vrijednosti

Na pitanje jesu li u svibnju onda okupirane i Istra i Dalmacija, Hasanbegović je poručio da su one dio Hrvatske nastale na Domovinskom ratu. Također je ponovio da u Ustavu nema antifašističkih vrijednosti. 

Orešković: Hasanbegović i Esih manipuliraju javnim prostorom

Orešković je pak podsjetila da su Hasanbegović i Esih u stranci izvjesili zastavu s prvim bijelim poljem te da manipuliraju javnim prostorom već dulje vrijeme jer im to netko dopušta. 

"Ja bih bio u zatvoru da se provodi ona praksa od 1945. do 1990.", rekao je Hasanbegović. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.