Žestoki protuvladini prosvjedi u Keniji. Zabranjena sva okupljanja u glavnom gradu

Foto: EPA

Kenijska policija objavila je da neće biti dopuštena nikakva okupljanja u središtu glavnog grada Nairobija nakon žestokih protuvladinih prosvjeda, koja su odnijeli desetine života, tvrdi AFP.

"Do daljnjeg neće biti dopušteni prosvjede u središnjoj poslovnoj četvrti Nairobija i okolnim područjima kako bi se osigurala sigurnost", rekao je Douglas Kanja, vršitelj dužnosti šefa nacionalne policije.

Policija dobila informaciju o kriminalcima koji žele iskoristiti situaciju

U policijskom priopćenju stoji da je odluka donesena nakon što je policija dobila vjerodostojnu informaciju da skupine organiziranog kriminala planiraju iskoristiti prosvjede koji su u tijeku.

Zemlju su potresli isprva mirni skupovi potaknuti povećanjem poreza koji su eskalirali u nasilje ostavivši desetke mrtvih, prema skupini za ljudska prava koju financira država.

Predsjednik William Ruto pokušao je smiriti situaciju, poništivši financijski zakon koji je sadržavao povećanje poreza, smijenivši svoj kabinet i obećavši vladine rezove.

Nasilni prosvjedi diljem zemlje

Ali prosvjedi, iako manji nego prošlog mjeseca, nastavljeni su diljem zemlje, a mnogi i dalje pozivaju kenijskog čelnika da podnese ostavku. To je područje bilo epicentar mnogih prosvjeda u gradu, a bilo je i poziva na prosvjede i marš pred parlamentom u četvrtak.

Policijsko priopćenje dolazi nakon manjih prosvjeda koji su se održali ranije ovog tjedna i koje je suzbila policija. U središtu Nairobija policija je pritom upotrijebila suzavac.

Od početka prosvjeda 18. lipnja ubijeno je najmanje 50 ljudi, priopćilo je u utorak Kenijsko nacionalno povjerenstvo za ljudska prava (KNCHR). Skupine za ljudska prava, uključujući Amnesty International, optužile su policiju za korištenje nerazmjerne sile protiv prosvjednika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.