Žestoki sukobi u Idlibu, ubijeno sedam civila

Foto: EPA

SIRIJSKE režimske snage su nakon nekoliko dana žestokih borbi zauzele iz džihadističkih ruku više desetaka gradova na sjeverozapadu, a u nedjelju u zračnim napadima ubijeno je sedam civila, objavio je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Napredovanje snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Asada i jačanje zračnih napada izazvalo je preseljenje desetaka tisuća civila, od kojih je sedam civila ubijeno u nedjelju u napadima ruskih zračnih snaga. 

Rusija je Asadov saveznik, a civili su, javlja SOHR, poginuli dok su pokušavali izbjeći pred nasiljem.

Od četvrtka navečer je u sukobima, posebice blizu grada Maaret al-Noomane, poginulo više od 170 ljudi s obje strane, od kojih 71 član prorežimskih snaga, dodaje isti izvor.

Režimske snage su zauzele 25 gradova i sela u tom području, naveo je SOHR i one se približavaju Idlibu, koji još velikim dijelom izmiče kontroli Damaska.

Prema podacima SOHR-a i turskih medija iz područja Idliba je u Tursku zadnjih dana pobjeglo više od 30.000 sirijskih civila.

U Turskoj trenutno boravi oko 3,7 milijuna sirijskih izbjeglica, a Ankara se sada pribojava i izbjegličkog vala iz Idliba, područja u kojem se nalazi posljednje veće uporište islamističkih pobunjenika i gdje živi oko tri milijuna ljudi.

Prema UN-u, u napadima na Idlib ove je godine poginulo više stotina ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.